Έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως εξωμήτριος κύηση ορίζουμε την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου σε θέση εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Αποτελεί σημαντικό δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Στο 99% των περιπτώσεων η έκτοπη κύηση εντοπίζεται στις σάλπιγγες. Σπανιότερα, εντοπίζεται στην ωοθήκη, στην περιτοναϊκή κοιλότητα, στον πλατύ σύνδεσμο της μήτρας, στο κέρας της μήτρας ή στον τράχηλο.

Προδιαθεσιακοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κύησης εκτός της μητρικής κοιλότητας είναι οι παρακάτω:

Φλεγμονές Σαλπίγγων

Περισαλπιγγικές Συμφύσεις 

Ανωμαλίες Διάπλασης Των Σαλπίγγων 

Προηγούμενες Επεμβάσεις Επί Των Σαλπίγγων 

Όγκοι μήτρας και εξαρτημάτων 

Προηγηθείσα έκτοπη κύηση 

Οζώδης ισθμική σαλπιγγίτιδα 

Απουσία περισταλτικών κινήσεων της σάλπιγγας, ιδιαίτερα του ισθμικού τμήματος της. 

Τοποθέτηση ενδομητρικού αντισυλληπτικού σπειράματος (IUD)

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 

Ηλικία 

Κάπνισμα

Κλινική εικόνα

Το 1/3 των γυναικών με έκτοπη κύηση είναι ασυμπτωματικές. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης εμφανίζονται συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία φυσιολογική έμμηνο ρύση ωστόσο μπορεί και να εμφανιστούν αργότερα, εάν η έκτοπη κύηση δεν βρίσκεται στη σάλπιγγα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών με έκτοπη κύηση αναφέρει κοιλιακό πόνο, διάχυτο ή εντοπισμένο στο υπογάστριο. Ο πόνος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι τα όργανα στα οποία έχει εγκατασταθεί το κύημα, προσπαθούν να το αποβάλλουν κάνοντας συσταλτικές κινήσεις.

Η κολπική αιμορραγία αποτελεί επίσης συχνό εύρημα. Μπορεί να είναι σε μικρότερη ή σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή της εμμήνου ρύσεως. Είναι συνήθως παρατεταμένη, ενώ το χρώμα του αποβαλλόμενου αίματος είναι σκούρο και η σύστασή του υδαρής.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρείται δευτερογενής αμηνόρροια.Συχνή επιπλοκή της έκτοπης κύησης αποτελεί η ρήξη.

Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι αιφνίδιο διαξιφιστικό άλγος του υπογαστρίου, ταχυσφυγμία, δύσπνοια, πτώση της αρτηριακής πίεσης και συμπτώματα καταπληξίας (Shock).

Διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές

Η διάγνωση γίνεται με την συστηματική εφαρμογή των ιδιαίτερα αξιόπιστων σύγχρονων διαγνωστικών αλγορίθμων που στηρίζονται στο διακολπικό υπερηχογράφημα και στον προσδιορισμό των επιπέδων hCG και προγεστερόνης.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη ή χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκόπηση σήμερα αποτελεί κατά βάση τη μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της εξωμητρίου κύησης. Εάν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία που ελέγχεται δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη της κοιλίας (λαπαροτομία) με τομή που γίνεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή του τριχωτού του εφηβαίου.