ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα ινομυώματα ή αλλιώς λειομυώματα αποτελούν έναν καλοήθη όγκο της μήτρας, έναν όγκο δηλαδή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας κακοήθειας και δημιουργεί καθόλου έως ελάχιστα συμπτώματα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Είναι συμπαγής μάζα, συνήθως σφαιρικού σχήματος και σκληρή στη σύσταση. Αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες του τοιχώματος της μήτρας και από μερικές ίνες συνδετικού ιστού, ενώ ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο μυϊκό σώμα της μήτρας που ονομάζεται μυομήτριο.

Τα ινομυώματα είναι ο πιο συχνός όγκος των γεννητικών οργάνων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 35 ετών, με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 15-20% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, αν και μετά την εμμηνόπαυση έχουν την τάση να συρρικνώνονται λόγω των μειωμένων οιστρογόνων. Ο ρυθμός αύξησης των ινομυωμάτων μπορεί να ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Βάσει της θέσης των ινομυωμάτων στη μήτρα χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

•             Υποορογόνια: Αναπτύσσονται κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ορογόνος χιτώνας) και αναπτύσσονται με κατεύθυνση προς την κοιλιά.

•             Ενδοτοιχωματικά: Εντοπίζονται στο εσωτερικό του τοιχώματος της μήτρας (μυϊκός χιτώνας) και ,καθώς αναπτύσσονται, αυξάνουν και το μέγεθος ολόκληρου του οργάνου.

•             Υποβλεννογόνια: Αναπτύσσονται κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (βλεννογόνος χιτώνας), εντός του ενδομητρίου.

 

Η αντιμετώπιση ενός ινομυώματος μπορεί να χρήζει χειρουργικής αφαίρεσης τη στιγμή που παρουσιάζονται ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

•             Μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) ή απώλεια αίματος στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο περιόδων.

•             Αίσθημα βάρους και πίεσης στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό.

•             Συχνοουρία ή διαταραχές στην ούρηση, αν πρόκειται για ινομύωμα μεγάλου μεγέθους που πιέζει την ουροδόχο κύστη.

•             Δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό αν πιέζει το παχύ έντερο

•             Αίσθημα πόνου και δυσφορίας κατά την ερωτική διείσδυση (δυσπαρεύνια).

•             Πόνος στην περιοχή της οσφύος.

•             Προβλήματα γονιμότητας, όπως επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωρο τοκετό, υπογονιμότητα

 

Η διάγνωση μπορεί να γίνει κατά τη γυναικολογική εξέταση όπου ο γιατρός να βρει το μέγεθος της μήτρας αυξημένο ή να ψηλαφήσει τα ινομυώματα. Στη συνέχεια πρέπει να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ινομυωμάτων, το μέγεθος, και η θέση τους στη μήτρα. Συνήθως το υπερηχογράφημα είναι αρκετά διαγνωστικό, ενώ σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να συστηθεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Η διάγνωση των ινομυωμάτων μπορεί επίσης να γίνει με υστεροσκοπική εξέταση, υστεροσαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση.

Η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική  ινομυωματεκτομή, υστερεκτομή ή υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή. Η πρώτη μέθοδος διατηρεί την μήτρα αυξάνοντας τις πιθανότητές στην ασθενή να κάνει παιδιά στην περίπτωση που το ινομύωμα αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας εμποδίζοντας  την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Μέσω αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης τα ινομυώματα  αφαιρούνται και οι διαστάσεις και η λειτουργία της μήτρας αποκαθίστανται πλήρως. Από την άλλη η υστερεκτομή συνίσταται  μόνο  στις περιπτώσεις που οι  γυναίκες δεν επιθυμούν μελλοντική εγκυμοσύνη καθώς αφαιρείται το σώμα της μήτρας. Τέλος, η υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή συνίσταται μόνο σε περίπτωση υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων, δηλαδή ινομυωμάτων που εντοπίζονται κάτω από την ενδομητρική στιβάδα, την εσωτερική στιβάδα της μήτρας, την οποία απωθούν προς την ενδομητρική κοιλότητα και προβάλλουν έτσι μέσα στη μήτρα.

Δυστυχώς, τα ινομυώματα σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών, που σημαίνει πως ακόμη και έπειτα από χειρουργική αφαίρεση ή φαρμακευτική αγωγή δεν αποκλείεται η πιθανότητα επανεμφάνισης. Η υστερεκτομή είναι η μόνη θεραπεία που αποτρέπει την επανεμφάνιση των ινομυωμάτων και παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής για πολλές γυναίκες.