Κύστεις στις Ωοθήκες: Οι τύποι που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Κύστεις στις Ωοθήκες: Οι τύποι που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Οι κύστεις ωοθήκης αποτελούν ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα που απασχολούν τις νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η  πλειοψηφία των οποίων είναι αβλαβείς και προκαλούν ελάχιστη δυσφορία. Σε  αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους ή με τη λήψη φαρμάκων, ωστόσο όταν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Οι κύστεις ωοθηκών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο της κύστης.

Ειδικότερα οι κύστεις που επηρεάζουν τη γονιμότητά περιλαμβάνουν:

•    Ενδομητρίωμα


Τα ενδομητρίωματα που είναι επίσης γνωστά και ως σοκολατοειδείς κύστεις, είναι μια συχνή πάθηση που εμπλέκει τη μια ή και τις δύο ωοθήκες με  αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πόνος κατά την περίοδο, τη σεξουαλική επαφή και  υπογονιμότητα.

•    Πολυκυστικές ωοθήκες


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), επίσης γνωστό ως το σύνδρομο Stein-Leventhal, είναι  το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 3-15% όλων των γυναικών. Το 85% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών  παρουσιάζουν ακανόνιστες  περιόδους με αποτέλεσμα τις ακανόνιστες ωορρηξίες οι οποίες  δημιουργούν πρόβληματα στη σύλληψη.

Από την άλλη, οι κύστεις που δεν επηρεάζουν την γονιμότητα, εκτός αν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος περιλαμβάνουν:

•    Λειτουργικές κύστεις


Με τον όρο λειτουργικές κύστεις εννοούμε τις κύστεις ωοθυλακίου και τις κύστεις ωχρού σωματίου οι οποίες αποτελούν τον πιο κοινό τύπο ωοθηκικής κύστης. Σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου και δεν συμβάλλουν, ούτε προκαλούν υπογονιμότητα. Μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα αν υποστούν ρήξη και απελευθερώσουν είτε αίμα είτε υγρό στην κοιλιακή χώρα.  

•    Κυσταδένωματα


 Οι κύστεις αυτές προέρχονται από τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος της ωοθήκης (επιφανειακά κύτταρα ωοθήκης). Παρόλο που χρειάζονται θεραπεία δεν επηρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας.


•    Δερμοειδείς κύστεις


Αυτές οι κύστες περιέχουν στο εσωτερικό τους διάφορους ιστούς  όπως το δέρμα, τα μαλλιά ή ακόμα και τα δόντια αντί για υγρό. Είναι απαραίτητο να αφαιρούνται για τον αποκλεισμό ύπαρξης κάποιας κακοήθειας. Οι δερμοειδείς κύστες δεν έχουν συσχετιστεί  με την  υπογονιμότητα.

Η διάγνωση των κύστεων στην ωοθήκη γίνεται  με το διακολπικό υπερηχογράφημα  ή έγχρωμο Doppler, αλλά και αιματολογικές εξετάσεις. H θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες  κυρίως τον τύπο της κύστης, το μέγεθος αλλά και την συμπτωματολογία.