Οι τύποι του πολύποδα ενδομητρίου & πως αντιμετωπίζονται

Οι τύποι του πολύποδα ενδομητρίου & πως αντιμετωπίζονται

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον πολύποδα ενδομητρίου και τον τρόπο αντιμετώπισής του;

Ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι μία σφαιροειδής ή κυλινδρική μάζα  η οποία ανευρίσκεται στο 10% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.  

Ο πολύποδας αναπτύσσεται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο και συνήθως συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο, ο οποίος μπορεί να είναι εξαιρετικά μακρύς φτάνοντας έως τον τράχηλο της μήτρας.

Το μέγεθος  ενός πολύποδα ποικίλει  από χιλιοστά έως και μερικά εκατοστά και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναφερόμαστε σε μονήρη βλάβη, στο 20% των περιπτώσεων αναπτύσσονται πολλαπλοί πολύποδες.

Αιτίες εμφάνισης του πολύποδα

Η αιτιολογία της εμφάνισης των πολυπόδων είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να επηρεάζονται από τα επίπεδα των οιστρογόνων. Συνήθως οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Στις περιπτώσεις που είναι συμπτωματικοί, η συνηθέστερη εκδήλωσή τους είναι η εμφάνιση υπερβολικά βαριάς αιμορραγίας -μηνορραγία,  ανώμαλη αιμορραγία στη μέση της περιόδου και κατά τη διάρκεια της , μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία η οποία   περιγράφεται ως σταγονοειδής καθώς και υπογονιμότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

 

Μορφολογικά οι πολύποδες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

 

  • Yπερπλαστικοί πολύποδες : Είναι οι πιο συχνοί  και αφορούν  αλλοιώσεις που εμφανίζουν ποικιλία στο μέγεθος και στο σχήμα τους, ενώ ταυτόχρονα είναι ευαίσθητοι στη δράση των οιστρογόνων.
  • Ατροφικοί πολύποδες που εμφανίζονται  σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες .
  • Λειτουργικοί πολύποδες : Είναι λιγότερο συχνοί .  Ο αναπτυσσόμενος ιστός εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του γειτονικού ενδομητρίου.

 

Οι εξετάσεις που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ανίχνευση και απεικόνιση του ενδομητρικού πολύποδα είναι :

  • Το διακολπικό υπερηχογράφημα
  • Η υστεροσαλπιγγογραφία: απεικονίζονται οι ενδομητρικοί πολύποδες ως ανωμαλίες του περιγράμματος της ενδομητρικής κοιλότητας ή ως ελλείμματα πλήρωσης.
  • Η  υστεροσκόπηση:  Η εξέταση εκλογής για την απεικόνισή τους , κατά την οποία ένα ειδικό ενδοσκόπιο, το υστεροσκόπιο προωθείται διαμέσου του τραχήλου μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα και επιτρέπει στον γυναικολόγο να έχει άμεση οπτική επαφή με την κοιλότητα, να διαπιστώσει πιθανές αλλοιώσεις όπως και να λάβει δείγματα για βιοψία.

Εκτός όμως από την καταλληλότερη μέθοδο διάγνωσης των ενδομητρικών πολυπόδων, η υστεροσκόπηση αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την αντιμετώπισή τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, στο ειδικό υστεροσκόπιο προσαρμόζονται ειδικά χειρουργικά εργαλεία με τα οποία αφαιρείται ο πολύποδας ή χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για τον καυτηριασμό του. Οι παραπάνω τεχνικές προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ενδομητρικών πολυπόδων.