Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υστεροσκόπηση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;


Είναι μια διαγνωστική εξέταση που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού fibre-optic τηλεσκόπιου μέσω του κόλπου και του τράχηλου, στην μήτρα. Η κοιλότητα της μήτρας μπορεί να εξεταστεί καθαρά. Μια βιοψία (δείγμα της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας) μπορεί να σταλεί για ανάλυση. Επίσης μπορεί να γίνει αφαίρεση ενός πολύποδα ή ινομυώματος, όπως και η λύση συμφύσεων.

Πότε και γιατί πρέπει να κάνω υστεροσκόπηση;


Η υστεροσκόπηση είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται σε περίπτωση παθολογικής αιμορραγίας από τη μήτρα, όπως σε περιπτώσεις με πολύ έντονη περίοδο, είτε σε διάρκεια, είτε σε ποσότητα, σε περιπτώσεις μητρορραγίας, δηλαδή αιμορραγίας στο μέσω του κύκλου της ασθενούς και στην παρουσία εντός της μήτρας, πολυπόδων ή ινομυωμάτων.


Εφόσον διαγνωστεί κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις (π.χ. ενδομήτριος πολύποδας) μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί και να αφαιρεθεί με τη βοήθεια του υστεροσκοπίου .


Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διερεύνηση της υπογονιμότητας. Μπορεί να διαγνώσει ανατομικά προβλήματα στο εσωτερικό της μήτρας, τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με τη δυσκολία σύλληψης. Ανάλογα με το πρόβλημα που θα διαγνωστεί, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσής του υστεροσκοπικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης;

  1. Διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα την περίπτωση και είναι ανώδυνη.
  2. Δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.
  3. Μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και επαναφοράς στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.
  4. Απαιτούνται ελάχιστα έως καθόλου αναλγητικά φάρμακα μετά την επέμβαση.
  5. Δεν απαιτεί χειρουργικές τομές, αφού γίνεται από φυσιολογικές οπές του σώματος, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.