Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη ανακαλύπτοντας ότι είστε έγκυος

Τα σημάδια της εγκυμοσύνης

Το πιο πρώιμο και αξιόπιστο σημάδι εγκυμοσύνης, για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο, είναι η απουσία της περιόδου. Μερικές φορές, οι γυναίκες που είναι έγκυες έχουν πολύ ελαφριά περίοδο, με πολύ λίγο αίμα.

Τα υπόλοιπα σημάδια της εγκυμοσύνης αναφέρονται παρακάτω:

  • Ναυτία και εμετοί: μπορεί να νιώθετε ναυτία και να κάνετε εμετούς, όχι απαραίτητα τις πρωινές ώρες, αλλά κάθε ώρα της ημέρας. Εάν νιώθετε ναυτία, έχετε εμετούς συνέχεια και δεν μπορείτε να το ελέγξετε, ενημερώστε τον γιατρό σας.
  • Αλλαγές στο στήθος σας: συχνά το στήθος σας μεγαλώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο, όπως πριν την περίοδο σας. Μπορεί να νιώθετε τσιμπήματα. Οι φλέβες μπορεί να φαίνονται περισσότερο και οι ρώγες να γίνουν πιο σκούρες και να πετάνε προς τα έξω.
  • Αίσθηση συχνοουρίας: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σηκώνεστε το βράδυ πιο συχνά.
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αυξημένη κολπική έκκριση χωρίς πόνο ή ερεθισμό.
  • Αίσθηση κούρασης
  • Περίεργη γεύση στο στόμα:πολλές γυναίκες την έχουν περιγράψει ως μεταλλική.
  • Σταματώντας ορισμένες συνήθειες όπως παραδείγματος χάρη, το τσάι ή τον καφέ, το τσιγάρο ή το παχυντικό φαγητό.

Ορισμένες γυναίκες δεν χρειάζονται αυτές τις ενδείξεις. Απλά ξέρουν ότι είναι έγκυος.

Τέστ Εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να γίνουν με ένα δείγμα ούρων από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, δηλαδή περίπου δυο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Μπορείτε να συλλέξετε ούρα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό, καλά πλυμένο δοχείο για την συλλογή. Μπορείτε να προμηθευτείτε τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο σας. Μπορεί να είναι ακριβά αλλά σας δίνουν άμεσα το αποτέλεσμα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε μόνη σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να είστε σίγουρη για το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα του τέστ

Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα σωστό. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι λιγότερο έγκυρο. Μπορείτε να περιμένετε μια εβδομάδα και να ξαναδοκιμάσετε ή να πάτε κατευθείαν στο γιατρό σας.

Ανακαλύπτωντας ότι είστε έγκυος

Μπορεί να νιώσετε πολύ χαρούμενη ή ενθουσιασμένη όταν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε άμα δεν είστε. Ακόμα και αν ανυπομονούσατε για την εγκυμοσύνη, δεν είναι ασυνήθιστο να εκπλαγείτε από τα συναισθήματα σας. Και αν η εγκυμοσύνη σας είναι απρογραμμάτιστη, τότε μπορεί να νιώσετε πολύ μπερδεμένη. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι είστε έγκυος. Παρόλο που μπορείτε να νιώθετε ανυπόμονη και αβέβαιη αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ευχαριστηθείτε την εγκυμοσύνη αργότερα ή δεν θα σας χαροποιήσει η ιδέα του μωρού.

Συζητήστε τα συναισθήματα σας με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στην ιδέα της εγκυμοσύνης ή θα σας προτείνει συμβουλές εάν δεν θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη σας. Μπορεί να θελήσετε να μοιραστείτε τα νέα με την οικογένεια και τους φίλους σας κατευθείαν ή να θελήσετε να περιμένετε λίγο μέχρι να ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματα σας. Άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε μαζί τους. Ξεκινήστε, όμως, να σκέφτεστε τη φροντίδα πριν την γέννα και το πού θέλετε να γεννήσετε. Όσο πιο σύντομα αρχίσετε να οργανώνεστε, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχετε να κάνετε αυτό που θέλετε.

* Όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος σκέφτηκα, «Αυτό είναι φανταστικό, είναι πολύ διαφορετικό, δεν μου έχει ξανασυμβεί»

* «Δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένη στην αρχή. Ήμουν λίγο σοκαρισμένη, νομίζω, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και μου πήρε τρεις μήνες να συνηθίσω στην ιδέα ότι είμαι έγκυος»