Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Πως αναπτύσσεται το μωρό

Οι γιατροί και οι μαίες μετρούν την εγκυμοσύνη από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας, όχι από την ημέρα της σύλληψης. Έτσι, αυτό που ονομάζουμε «τεσσάρων εβδομάδων»έγκυος είναι συνήθως δυο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 37 - 42 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Ο μέσος όρος είναι 40 εβδομάδες. Εάν είστε σίγουρη για την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου, τότε θα γίνει ένας υπέρηχος ο οποίος μπορεί να σας δώσει μια καλή ένδειξη του πότε πρόκειται να γεννηθεί το μωρό σας.

Πώς αναπτύσσεται το μωρό

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό ονομάζεται έμβρυο. Τότε, από τις οχτώ εβδομάδες και πάνω, ονομάζεται «νεογνό».

  • 1η Εβδομάδα : Πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου
  • 2η Εβδομάδα: Έχετε συλλάβει
  • 3η Εβδομάδα (Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου)

Το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται αργά κατά μήκος των σαλπίγγων προς τη μήτρα. Το ωάριο ξεκινάει σαν ένα μοναδικό κύτταρο. Το κύτταρο διαιρείται και ξαναδιαιρείται. Μέχρι το ωάριο να φτάσει τη μήτρα, έχει δημιουργηθεί μια μάζα 100 κυττάρων και παραπάνω, που ονομάζεται έμβρυο, και μεγαλώνει ακόμα. Όταν βρίσκεται στη μήτρα, το έμβρυο μπαίνει στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) . Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

  • 4η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 5 χιλιοστά Το έμβρυο τώρα έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό της μήτρας. Τα εξωτερικά κύτταρα απλώνονται σαν ρίζες για να συνδεθούν με την παροχή αίματος της μητέρας. Τα εσωτερικά κύτταρα σχηματίζονται ανά δυο και αργότερα ανά τρία στρώματα. Κάθε ένα από αυτά τα στρώματα θα μεγαλώσουν για να γίνουν διαφορετικά μέρη του σώματος του μωρού. Το ένα στρώμα γίνεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα αυτιά. Το άλλο στρώμα γίνεται οι πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Το τρίτο στρώμα γίνεται η καρδιά, το αίμα, οι μύες και τα κόκαλα.

  • 5η Εβδομαδα:

 Η πέμπτη εβδομάδα είναι το διάστημα της πρώτης απουσίας της περιόδου σας όταν οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν μείνει έγκυος. Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα του μωρού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Δημιουργείται μια εγκοπή στο πάνω στρώμα των κυττάρων. Τα κύτταρα μαζεύονται τριγύρω και φτιάχνουν έναν σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα γίνει ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός, και έτσι ο νευρικός σωλήνας έχει ένα «άκρο του κεφαλιού» και ένα «άκρο της ουράς». Τα πιθανά ελαττώματα αυτού του σωλήνα είναι η αιτία της δισχιδούς ράχης, γι’ αυτό και πρέπει να έχετε ξεκινήσει μέχρι τώρα τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος. Την ίδια στιγμή, η καρδιά σχηματίζεται και το μωρό έχει ήδη κάποια δικά του αγγεία αίματος. Μια προέκταση αυτών των αγγείων συνδέουν το μωρό και τη μητέρα και θα γίνουν ο ομφάλιος λώρος.

  • 6η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 8 χιλιοστά.
Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο φούσκωμα εκεί που βρίσκεται η καρδιά και ένα «καρούμπαλο» στο μέρος του κεφαλιού, λόγω της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά, και μέσω υπέρηχου μπορεί να δείτε τον χτύπο.
Τα μικρά κοιλώματα στις πλευρές του κεφαλιού θα γίνουν τα αυτιά και θα υπάρχουν εξογκώματα στο μέρος των ματιών. Στο σώμα, θα υπάρχουν μικρά καρούμπαλα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μυς και κόκαλα, και μικρά εξογκώματα και δείχνουν την ανάπτυξη των ποδιών και των χεριών.

  • 7η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 10 χιλιοστά
Κατά την 7η εβδομάδα, το έμβρυο έχει μεγαλώσει περίπου στα 10 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. (μέτρηση CRL)

  • 8η - 9η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 22 χιλιοστά.
Το πρόσωπο αρχίζει να σχηματίζεται. Τα μάτια είναι πιο εμφανή και έχουν κάποιο χρώμα. Υπάρχει επίσης το στόμα με τη γλώσσα. Τώρα ξεκινάει η ανάπτυξη των χεριών και των ποδιών, με προεξοχές στα σημεία που θα βρίσκονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Τα σημαντικά εσωτερικά όργανα αναπτύσσονται – η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το έντερο. Στην 9η εβδομάδα, το μωρό έχει μεγαλώσει στα 22 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια.