Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη Επεξήγηση εννοιών

Ομφάλιος Λώρος

Ο ομφάλιος λώρος είναι η γραμμή ζωής του μωρού, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μωρού και μητέρας. Το αίμα κυκλοφορεί μέσω του λώρου, και μεταφέρει εσωτερικά οξυγόνο και φαγητό στο μωρό, ενώ μεταφέρει προς τα έξω οτιδήποτε άχρηστο.

Πλακούντας

Ο πλακούντας βρίσκεται στην επένδυση της μήτρας και διαχωρίζει την κυκλοφορία του μωρού από της μητέρας. Μέσα από τον πλακούντα, μεταφέρεται οξυγόνο και νερό από το κυκλοφορούν αίμα της μητέρας στο κυκλοφορούν αίμα του μωρού μέσω του ομφάλιου λώρου. Με τον ίδιο τρόπο μεταφέρονται και τα αντισώματα για την αποφυγή μολύνσεων όπως επίσης και το αλκοόλ, η νικοτίνη και τα ναρκωτικά.

Αμνιακός σάκκος

Μέσα στη μήτρα, το μωρό πλέει μέσα σε μια σακούλα από υγρό που ονομάζεται αμνιακός σάκος. Πριν ή κατά την διάρκεια της γέννας, ο σάκκς ή οι «μεμβράνες» σπάνε και το υγρό βγαίνει προς τα έξω. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν «σπάνε τα νερά».

10η- 14η Εβδομάδα

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη σύλληψη, το έμβρυο έχει διαμορφωθεί πλήρως. Έχει όλα του τα όργανα, μυς, άκρα, κόκαλα και τα σεξουαλικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί σε καλό βαθμό. Από εδώ και πέρα πρέπει να μεγαλώσει και να ωριμάσει. Το μωρό κινείται, αλλά οι κινήσεις του δεν μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητές.

14η εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 85 χιλιοστά.

Στις δεκατέσσερις εβδομάδες περίπου, ο χτύπος της καρδιάς είναι δυνατός και μπορεί να ακουστεί με τη βοήθεια ενός υπέρηχου ανιχνευτή. Ο χτύπος της καρδιάς είναι πολύ γρήγορος – δύο φορές πιο γρήγορος από το φυσιολογικό χτύπο ενός ενήλικα. Στις δεκατέσσερις εβδομάδες, το μωρό είναι περίπου 85 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αρχίσει να φαίνεται αλλά αυτό εξαρτάται από γυναίκα σε γυναίκα.

15η-19η Εβδομάδα

Το μωρό τώρα μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Το σώμα μεγαλώνει έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μην δείχνει τόσο ‘βαρύ’ στη μεριά του κεφαλιού. Το πρόσωπο αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο ανθρώπινο και τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν μαζί με τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά πάνω από τα μάτια. Οι γραμμές του δέρματος στα δάχτυλα έχουν σχηματιστεί, οπότε το μωρό έχει τα δικά του δακτυλικά αποτυπώματα. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών μεγαλώνουν και το μωρό έχει μια σταθερή λαβή.