Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη Προβλήματα 3ου - 4ου μήνα

Το σώμα σας έχει πολλά πράγματα να κάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καμιά φορά οι αλλαγές που συμβαίνουν θα σας προκαλέσουν εκνευρισμό και ενόχληση και σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σας κάνουν να ανησυχήσετε. Σπάνια υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά εάν υπάρχει κάτι που σας κάνει να ανησυχείτε, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, εμπιστευτείτε την κρίση σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως. Παρακάτω αναφέρονται οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε και οι αιτίες τους – όπου είναι γνωστές – καθώς και προτάσεις για το πως θα τις αντιμετωπίσετε.

Ναυτία και πρωινή αδιαθεσία

Η ναυτία είναι πολύ συνηθισμένη κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες απλά νιώθουν ναυτία και ορισμένες κάνουν εμετούς. Ορισμένες νιώθουν ναυτία τα πρωινά και ορισμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι λόγοι για την ναυτία δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, αλλά συνήθως οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Η ναυτία υποχωρεί γύρω στην 12η-14η εβδομάδα. Η ναυτία είναι ένα από τα πιο δοκιμαστικά προβλήματα της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται σε περιόδους που μπορεί να νιώθετε κουρασμένη και συναισθηματικά φορτισμένη, και όταν οι γύρω σας δεν ξέρουν ότι είστε έγκυος και εσείς θέλετε να φαίνεστε φυσιολογική.

  • Εάν νιώθετε ναυτία το πρωί, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν μπορείτε, φάτε κάτι στεγνό όπως φρυγανιά ή ένα μπισκότο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας φέρει γλυκό τσάι.
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να κοιμάστε όποτε μπορείτε. Το να νιώθετε κουρασμένη μπορεί να χειροτερέψει αυτήν την κατάσταση.
  • Να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αντί για πλούσια γεύματα, αλλά μην σταματήσετε να τρώτε.
  • Να πίνετε πολλά υγρά.
  • Ζητήστε από τους ανθρώπους γύρω σας να σας βοηθήσουν.
  • Προσπαθήστε να αποσπάτε τον εαυτό σας από αυτή την σκέψη. Συχνά η ναυτία χειροτερεύει όταν το σκέφτεστε συνέχεια.
  • Αποφύγετε φαγητά και μυρωδιές που σας ενοχλούν. Θα βοηθούσε εάν κάποιος άλλος μαγείρευε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προτιμήστε τα άνοστα, μη-λιπαρά φαγητά, όπως βραστές πατάτες, μακαρόνια και πουτίγκες γάλακτος, που είναι εύκολα στην ετοιμασία
  • Να φοράτε άνετα ρούχα. Τα σφιχτά ρούχα στη μέση θα σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα.

Εάν κάνετε συνέχεια εμετούς και δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο, τότε ενημερώστε τον γιατρό σας. Ορισμένες έγκυες υποφέρουν από σοβαρής μορφής ναυτία και εμετούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερέμεση της κυήσεως.

Κολπική Αιμορραγία

Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι σημάδι κινδύνου καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι εκτοπικής εγκυμοσύνης ή αποβολής, παρόλο που πολλές γυναίκες που αιμορραγούν αυτή την περίοδο έχουν φυσιολογικές και επιτυχής εγκυμοσύνες. Εάν έχετε αιμορραγία και πόνους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο. Και οι δυο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, οπότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως.

Τα κύτταρα στην επιφάνεια του τραχήλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι μεγάλη η πιθανότητα αιμορραγίας, ειδικότερα κατά την σεξουαλική επαφή. Αυτό ονομάζεται τραχηλικό εκτρόπιο. Οι κολπικές μολύνσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφριά αιμορραγία.

Ορισμένες αιτίες κολπικής αιμορραγίας είναι πιο σοβαρές από άλλες, για αυτό και είναι σημαντικό να βρεθεί αμέσως η αιτία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αιμορραγίας κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι το λίγο αίμα με ουσία του βλεννογόνου. Αυτό είναι σημάδι ότι o τράχηλος αλλάζει και η προετοιμασία για τον τοκετό ξεκινά. Αυτό μπορεί να συμβεί λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συσπάσεις ή κατά την διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Όταν Υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη εγκυμοσύνη

Δυστυχώς, όλες οι εγκυμοσύνες δεν τελειώνουν καλά. Σε ορισμένες γυναίκες, η εγκυμοσύνη τελειώνει με μια αποβολή ή το θάνατο του μωρού. Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Εάν η εγκυμοσύνη σας τερματιστεί με αυτό τον τρόπο, τότε χρειάζεστε τόσο πληροφορίες όσο και στήριξη. Μιλήστε στους ανθρώπους που είναι δίπλα σας για το πως νιώθετε και στον γιατρό σας για το τι συνέβη και γιατί. Κάποιες φορές βοηθάει να μιλάτε με κάποιον εκτός του στενού σας κύκλου.

Αποβολή

Εάν μια εγκυμοσύνη τερματιστεί στους πρώτους 6 μήνες, τότε μιλάμε για αποβολή (μέχρι 24η εβδομάδα). Οι αποβολές είναι αρκετά συνηθισμένες κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Περίπου 1 στις 5 κλινικά αναγνωρισμένες εγκυμοσύνες τερματίζονται κατά αυτό τον τρόπο. Σε αυτό το στάδιο, μια αποβολή συνήθως συμβαίνει γιατί κάτι δεν πάει καλά με το μωρό. Μια αποβολή στους μετέπειτα μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβαίνει λόγω του πλακούντα που δεν αναπτύσσεται σωστά ή δεν λειτουργεί σωστά ή λόγω του τραχήλου που είναι αδύναμη και ανοίγει πολύ νωρίς κατά την εγκυμοσύνη.

Η αποβολή κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι σαν περίοδος, με αιμορραγία και τους ίδιους πόνους με αυτούς της περιόδου, να έρχονται και να φεύγουν, όταν θα πρέπει να έχει σταματήσει η περίοδός σας. Η αποβολή κατά τους μετέπειτα μήνες, συνήθως συνοδεύεται με πόνους που μοιάζουν με αυτούς του τοκετού.

Εάν αιμορραγείτε ή ξεκινάτε να έχετε πόνους, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα. Μπορεί να σας πει να ξαπλώσετε ή να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Κάποιες φορές η αιμορραγία σταματάει μόνη της και η εγκυμοσύνη συνεχίζει φυσιολογικά. Εάν, όμως, είναι να συμβεί η αποβολή, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για να αποφευχθεί.

Μετά την αποβολή, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια επέμβαση απόξεσης για να αδειάσει η μήτρα σας. Αυτή η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η τράχηλος πλαταίνει και η επένδυση της μήτρας ξύνεται ή γίνεται αναρρόφηση. Η τράχηλος στενεύει πάλι μετά.

Μετά

Μια αποβολή δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης στο μέλλον. Ακόμα και μετά από τρεις αποβολές, έχετε ακόμα καλές πιθανότητες να γεννήσετε. Εάν έχετε παραπάνω από τρεις αποβολές, θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όλες οι εξετάσεις θα είναι φυσιολογικές και δεν θα βρεθεί κάποια ακριβή αιτία.

Είναι δύσκολο να κατανοήσετε την αποβολή. Μπορεί να νιώσετε απογοητευμένη, θυμωμένη ή ακόμα και ένοχη, και να αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αποβολή προκλήθηκε από την σεξουαλική επαφή, παρόλο που αυτό είναι σχεδόν απίθανο. Όποια και αν είναι η αιτία, σπάνια φταίει κάποιος συγκεκριμένα.

Πιθανότατα να έχετε την αίσθηση της απώλειας. Θα χρειαστείτε χρόνο να πενθήσετε για τον χαμό του μωρού σας όπως θα κάνατε και με τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, ειδικότερα εάν η αποβολή έγινε κατά τους μετέπειτα μήνες της εγκυμοσύνης. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τους βοηθάει να έχουν κάτι για να θυμούνται το μωρό τους. Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να έχετε μια εικόνα από υπέρηχο. Μετά τους 4 μήνες μπορείτε να ζητήσετε για μια φωτογραφία του μωρού. Εάν η αποβολή συμβεί αργά, μπορεί να μπορέσετε να δείτε και να κρατήσετε το μωρό σας, και να έχετε και μια φωτογραφία. Βοηθά επίσης να συζητάτε. Μιλήστε στον σύντροφό σας και στους κοντινούς σας συγγενείς για το πως αισθάνεστε.

Τερματισμός εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους

Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι το μωρό σας έχει κάποια σοβαρή ανωμαλία, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να τερματίσετε την εγκυμοσύνη σας ή όχι. Είναι σημαντικό να έχετε όσες παραπάνω πληροφορίες μπορείτε από τον γιατρό για την συγκεκριμένη πάθηση και το πώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε την σωστή απόφαση και για εσάς και για την οικογένειά σας.

Πιθανότατα να σοκαριστείτε όταν μάθετε τη διάγνωση και να μην μπορείτε να κατανοήσετε πολλά. Μπορεί να χρειαστεί να ξαναπάτε μέσα και να συζητήστε ξανά με τον σύμβουλο, συνοδευόμενη από τον σύντροφό σας ή κάποιον κοντινό σας. Θα χρειαστεί να περάσετε χρόνο συζητώντας για την κατάσταση με τον σύντροφό σας και την οικογενειά σας.

Ένας πρόωρος τερματισμός, πριν τις 12-14 εβδομάδες, θα γίνει υπό γενική αναισθησία. Για έναν τερματισμό σε μεγαλύτερη εβδομάδα κύησης, θα περάσετε τον τοκετό καθώς αυτό είναι το πιο ασφαλές και για εσάς. Ίσως να θελήσετε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο του να δείτε το μωρό σας και ίσως να το κρατήσετε και να του δώστε ένα όνομα. Μπορεί να κάνει το μωρό σας πιο αληθινό για εσάς και την οικογένειά σας και να σας βοηθήσει να πενθήσετε. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας μετά τον τερματισμό, είτε ήταν πρόωρος είτε μεταγενέστερος. Θα σας βοηθήσει να το συζητήσετε.

Χάνοντας ένα μωρό

Εάν χάσετε έτσι ένα μωρό, θα νιώσετε πολύ σοκαρισμένη. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να δείτε το μωρό σας, να το κρατήσετε και να του δώσετε ένα όνομα. Μπορεί να θελήσετε να κρατήσετε μια φωτογραφία του μωρού και να κρατήσετε κάποια αναμνηστικά, όπως μια τούφα μαλλιών ή το σάλι που τυλίχτηκε το μωρό σας. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να θυμάστε το μωρό σας σαν πραγματικό άνθρωπο και μπορεί, εν καιρώ, να σας βοηθήσει να δειχτείτε την ιδέα του χαμού του.

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θα κάνετε είναι γιατί πέθανε το μωρό σας. Οι γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τον λόγο. Μια ιατροδικαστική εξέταση συνήθως συνιστάται αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν δίνεται κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Εάν το μωρό πέθανε μετά τις 24 εβδομάδες, ο χαμός θα δηλωθεί είτε σαν θάνατος είτε σαν θνησιγένεια.

Αποχαιρετώντας το μωρό σας

Μια κηδεία ή κάποιος άλλος τρόπος να πείτε αντίο στο μωρό σας μπορείτε να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όσο αναφορά την αποδοχή του χαμού του μωρού σας, όσο νωρίς και εάν συνέβη. Εάν το μωρό σας πέθανε μετά τις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, το νοσοκομείο θα σας δώσει ένα πιστοποιητικό θανάτου και θα κανονίσει για την ταφή ή την αποτέφρωση. Μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε κι εσείς τις ενέργειες που χρειάζονται για αυτό.