Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Στηρίξτε τη σύντροφο - συζυγό σας

Κάτι καταπληκτικό συμβαίνει στο σώμα της συντρόφου σας. Όσο πιο κοντά της βρίσκεστε, τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι θα υπάρξουν φορές που θα δυσκολευτείτε να νιώσετε κοντά της.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι οξύθυμη και να ενοχλείται από τα πιο ασήμαντα πράγματα. Ορισμένες μυρωδιές και γεύσεις μπορεί να της προκαλέσουν ναυτία. Μπορεί να θέλει να κοιμάται διαρκώς. Κατά τους μέσους μήνες θα ανακαλύψετε ότι η περισσότερη από την ενέργεια της θα επιστρέψει και μπορεί να αρνείται να της φέρεστε ‘σαν πορσελάνη’.

Προς το τέλος, το βάρος του μωρού μπορεί να την κάνει να σέρνεται. Η κούραση και η οξυθυμία των πρώτων εβδομάδων επιστρέφει συχνά και μπορεί να αρχίσει να νιώθει αρκετά φοβισμένη για τη γέννα και να νιώθει μόνη χωρίς τους φίλους της δουλειάς.

Εάν η σύντροφός σας είναι αγχωμένη, ενθαρρύνετε την να το συζητήσει. Πολλές γυναίκες έχουν συνηθίσει να ακούνε παρά να μιλάνε, για αυτό ίσως πάρει λίγο καιρό πριν μπορέσει να σας ανοιχτεί.

Να είστε υπομονετικός – όσο καλύτερα μάθετε να στηρίζετε ο ένας τον άλλον, τόσο πιο δυνατή θα είναι η σχέση σας όταν έρθει το μωρό.

 • Απορροφήθηκε από το δικό της σώμα, ξεχωριστά. Ένιωσα μοναξιά και φοβόμουν ότι δεν έκανα το σωστό (Ένας πατέρας)
 • Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με το αν είναι ευτυχισμένη και άνετη (Ένας πατέρας)
 • Ήταν μια μέρα όπου η γυναίκα μου δεν άντεχε την μυρωδιά μου. Δοκίμασα διαφορετικά σαπούνια, αλλά δεν υπήρχε διαφορά. Στο τέλος ζήτησα τη συμβουλή του γιατρού (Ένας πατέρας)
 • Χαίρομαι που είμαι αναμιγμένος. Θέλω να ξέρω τι πρέπει να κάνει. Μ’ αρέσει να είμαι αναμιγμένος, να συνεισφέρω σε αυτό, όχι μόνο να το αρχίζω (Ένας πατέρας)

Πρακτική στήριξη

Η σύντροφός σας μπορεί να έχει συνηθίσει να κάνει σχεδόν όλες τις δουλειές του σπιτιού όπως και να πηγαίνει και στη δουλειά της. Εάν συνεχίσει να κάνει όλες αυτές τις δουλειές, θα εξουθενωθεί. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού, εάν δεν το κάνετε ήδη.

Δυο είναι οι τομείς που πραγματικά μπορείτε να βοηθήσετε:

 • Μαγείρεμα: κατά τους πρώτους μήνες η μυρωδιά μπορεί να την απωθήσει και εάν εσείς μαγειρέψετε τότε είναι πιθανότερο να φάει ότι χρειάζεται.
 • Οι σακούλες από τα ψώνια μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη πίεση στη μέση της, για αυτό προσπαθήστε να κάνετε τα ψώνια μόνος σας ή μαζί της.

Ένας απαραίτητος φίλος

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι τρομακτική, και έτσι θα βοηθούσε τη σύντροφό σας εάν δεν αισθανόταν μόνη. Κάποιες βασικές συμβουλές υγείας είναι σημαντικές για εσάς όσο και για αυτήν.

 • Η σωστή διατροφή γίνεται πιο εύκολη εάν την κάνετε μαζί, οπότε ξεκινήστε κάποιες διατροφικές συνήθειες που θα θέλατε να περάσετε και στο παιδί σας.
 • Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για τα μωρά. Εάν είστε καπνιστής, διαβάστε για το πώς να το κόψετε.
 • Εάν συνεχίσετε το κάπνισμα, μην καπνίζετε κοντά στη σύντροφό σας, μην της προσφέρετε τσιγάρα και μην αφήνετε τα τσιγάρα σας σε εμφανή σημεία.
 • Πηγαίνετε μαζί της στο γιατρό εάν είναι ανήσυχη, ή βεβαιωθείτε ότι θα το συζητήσετε μαζί της όταν επιστρέψει στο σπίτι.
 • Να είστε εκεί όταν κάνει υπέρηχο για να δείτε το μωρό σας στην οθόνη.
 • Εάν χρειαστεί να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, η στήριξή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 • Μάθετε για τα μαθήματα γέννας για ζευγάρια. Όσα περισσότερα ξέρετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε.
 • Οι περισσότεροι άνδρες μένουν με τις συντρόφους τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά είναι σημαντικό να το θέλετε και οι δυο.
 • Εάν προτιμάτε να μην είστε εκεί, συζητήστε το με τη σύντροφό σας. Μπορεί να βρείτε κάποιον συγγενή ή κάποια φίλη που θα μπορεί να την συνοδεύσει.
 • Συζητήστε για το τι προσδοκάτε και οι δυο από τον τοκετό.
 • Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα είναι πολύ απασχολημένη με το τι συμβαίνει μέσα της για να μπορέσει να προσέξει τους ανθρώπους γύρω της. Εσείς μπορείτε να βοηθάτε στην επικοινωνία με τους άλλους.

Νιώθοντας πεσμένη

Ορισμένες μητέρες έχουν κατάθλιψη και χρειάζονται μεγάλη στήριξη, πρακτικά και συναισθηματικά. Μπορεί και εσείς να νιώθετε κατάθλιψη. Η σύντροφός σας αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς θα πρέπει να αγνοήσετε τα δικά σας συναισθήματα. Χρειάζεστε και εσείς στήριξη. Συνεχίστε να μιλάτε και να ακούτε ο ένας τον άλλον, μιλήστε και στους φίλους σας, και να είστε υπομονετικός – η ζωή σας θα γίνει πιο εύκολη με τον καιρό.

 • Σε πολλούς άνδρες δεν αρέσει να κάνουν ερωτήσεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προκαλούνται προβλήματα. Κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στον υπέρηχο ή να δουν το μωρό τους να γεννιέται. Εμένα μ’ αρέσει. Θα είναι θαυμάσια (Ένας πατέρας)
 • Φοβάμαι να πάω. Είμαι λίγο δειλός. Δεν έχω πάει σε νοσοκομείο στην ζωή μου, όποτε το να είμαι παρόν στις κραυγές θα είναι δύσκολο. Αλλά υποθέτω ότι θα είναι μια απίστευτη εμπειρία γιατί είναι η δική σου σύντροφος που την περνάει (Ένας πατέρας)
 • Γύρισα σπίτι κουρασμένος και ανήσυχος για το μέλλον. Δεν έμοιαζε σαν τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή μου. Απλά χαίρομαι που τελείωσε (Ένας πατέρας)