Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη Αναλυτικά

20-24η εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 27 εκατοστά.

Στις 22 εβδομάδες περίπου, το μωρό καλύπτεται με μια απαλή τριχοφυΐα που ονομάζεται χνούδι. Ο σκοπός αυτού του χνουδιού δεν είναι γνωστός αλλά θεωρούμε ότι κρατάει το μωρό στη σωστή θερμοκρασία. Το χνούδι εξαφανίζεται πριν τη γέννα, παρόλο που ορισμένες φορές μένει και μετά και εξαφανίζεται αργότερα. Στις 18-22 εβδομάδες, θα νιώσετε το μωρό σας για πρώτη φορά να κουνιέται. Εάν αυτό είναι το δεύτερο μωρό σας, μπορεί να το νιώσετε λίγο νωρίτερα – περίπου στις 16-18 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Στην αρχή, θα νιώσετε ένα πετάρισμα ή σαν μια φυσαλίδα ή μια πολύ ελαφριά μετακίνηση, ίσως λίγο σαν τη δυσπεψία. Αργότερα, δεν θα μπερδεύετε τις κινήσεις και μπορείτε να αισθάνεστε το μωρό να κλωτσάει. Συχνά θα μπορείτε να καταλάβετε ποιο χτύπημα είναι κλωτσιά και ποιο είναι μπουνιά.

24η-28η εβδομάδα

Το μωρό τώρα κινείται ζωηρά και ανταποκρίνεται στον ήχο και στο άγγιγμα. Ένας κοντινός δυνατός ήχος μπορεί να το κάνει να πηδήξει και να κλωτσήσει. Επίσης, καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού μέσα στο οποίο πλέει και περνάει μικρές ποσότητες ούρων πάλι πίσω στο αμνιακό υγρό. Καμιά φορά το μωρό μπορεί να έχει λόξυγκα, και θα νιώθετε το τίναγμα του κάθε λόξυγκα. Το μωρό μπορεί να αρχίσει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα για το πότε θα κοιμάται και το πότε θα ξυπνάει. Πολύ συχνά αυτό είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από το δικό σας, και έτσι όταν πάτε εσείς για ύπνο το βράδυ, αυτό ξυπνάει και αρχίζει να κλωτσάει. Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού μπορεί τώρα να ακουστεί με στηθοσκόπιο. Ο σύντροφός σας μπορεί να το ακούσει βάζοντας το αυτί του στην κοιλιά σας, παρόλο που μπορεί να δυσκολευτεί να βρει το σωστό σημείο. Το μωρό είναι τώρα καλυμμένο, σε μια άσπρη ουσία. Αυτή η ουσία, πιστεύουμε, ότι προστατεύει το δέρμα του μωρού καθώς πλέει στο αμνιακό υγρό. Εξαφανίζεται πριν την γέννα.

Στην 24η εβδομάδα, το μωρό ονομάζεται «βιώσιμο». Αυτό σημαίνει ότι το μωρό έχει πιθανότητες επιβίωσης εάν γεννηθεί τώρα. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα δεν μπορούν να επιζήσουν γιατί οι πνεύμονές τους και τα άλλα ζωτικά τους όργανα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά. Η φροντίδα που προσφέρεται στα νοσοκομεία σημαίνει ότι όλο και περισσότερα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, επιβιώνουν.