Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη Σοβαρότερα προβλήματα 5ου - 6ου μήνα

Μωρά που μεγαλώνουν αργά

Πολλές από τις εξετάσεις, συνήθως υπέρηχοι που ελέγχουν πλέον την ωριμότητα του πλακούντα και τη φυσιολογική ροή αίματος από τη μαμά στο μωρό (Dopplers), ελέγχουν το μέγεθος του μωρού σας. Εάν έχετε γεννήσει και στο παρελθόν ένα πολύ μικρό μωρό ή εάν είστε καπνίστρια, οι γιατροί και οι μαίες θα παρακολουθούν στενά την εγκυμοσύνη σας. Η εξέταση της πίεσης του αίματος μπορεί επίσης να εντοπίσει κάποια σημάδια προβλήματος. Εάν υπάρξει κάποια ανησυχία για την υγεία του μωρού σας, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και μπορεί να σας συστηθεί να γίνει στενότερη παρακολούθηση του μωρού σας. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας ζητηθεί να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Εάν παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις γίνονται λιγότερο συχνές ή επιβραδύνουν ή σταματούν, τότε επικοινωνήστε κατευθείαν με την μαία ή τον γιατρό σας. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι το μωρό σας δεν μεγαλώνει σωστά, θα σας συστηθεί να γεννήσετε με πρόωρη έναρξη του τοκετού ή με καισαρική τομή.

Υψηλή πίεση και προεκλαμψία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεσή σας θα ελέγχεται σε κάθε σας ραντεβού. Αυτό θα γίνεται γιατί η αύξηση της πίεσής σας, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας πάθησης που λέγεται προεκλαμψία ή προ-εκλαμψιακή τοξιναιμία – η οποία μπορεί να υπάρχει στην οικογένειά σας και η οποία επηρεάζει το 10% των εγκυμοσύνων. Επίσης, θα ελεγχθούν και τα ούρα σας για σημάδια πρωτεΐνης.

Εάν έχετε προεκλαμψία, πιθανότατα να μην νιώθετε πολύ καλά. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα πονοκεφάλου, ενοχλήσεις στα μάτια, πρήξιμο και κοιλιακό πόνο. Η προεκλαμψία μπορεί να είναι μια σοβαρή πάθηση χωρίς να παρουσιάζει κάποια συμπτώματα. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και να προκαλέσει πρόβλημα τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μητέρα (εκλαμψία) και να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποτελεί απειλή για τη ζωή του μωρού και της μητέρας. Για αυτό και η εξέταση πριν την γέννα είναι τόσο σημαντική.

Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και νωρίτερα. Σπάνια εμφανίζεται μετά τη γέννα. Όσο νωρίτερα εμφανιστεί, τόσο πιο σοβαρής μορφής είναι. Εάν χειροτερέψει, η θεραπεία ποικίλει από ξεκούραση στο σπίτι ή στο νοσοκομείο με θεραπεία φαρμάκων για να πέσει η υψηλή πίεση, ή και ορισμένες φορές πρόωρη γέννα του μωρού.

Κολπική αιμορραγία

Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι σημάδι κινδύνου καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι εκτοπικής εγκυμοσύνης ή αποβολής, παρόλο που πολλές γυναίκες που αιμορραγούν αυτή την περίοδο έχουν φυσιολογικές και επιτυχής εγκυμοσύνες. Εάν έχετε αιμορραγία και πόνους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο. Αμφότερες οι καταστάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες και για εσάς και για το μωρό σας, οπότε επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως. Τα κύτταρα στην επιφάνεια του τραχήλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι μεγάλη η πιθανότητα αιμορραγίας, ειδικότερα κατά την σεξουαλική επαφή. Αυτό ονομάζεται τραχηλικό εκτρόπιο. Οι κολπικές μολύνσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφριά αιμορραγία. Ορισμένες αιτίες κολπικής αιμορραγίας είναι πιο σοβαρές από άλλες, για αυτό και είναι σημαντικό να βρεθεί αμέσως η αιτία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αιμορραγίας τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι το λίγο αίμα με ουσία του βλεννογόνου. Αυτό είναι σημάδι ότι o τράχηλος αλλάζει και η προετοιμασία για τον τοκετό ξεκινά. Αυτό μπορεί να συμβεί λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συσπάσεις ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό ή τη μαία σας το συντομότερο δυνατόν.

Έντονη φαγούρα και μαιευτική χολόσταση

Παρόλο που η φαγούρα είναι πολύ συνηθισμένη κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η γενικότερη έντονη φαγούρα, χωρίς εξανθήματα, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι το μοναδικό σημάδι μιας ασυνήθιστης πάθησης που ονομάζεται μαιευτική χολόσταση. Πρόκειται για μια πιθανώς επικίνδυνη δυσλειτουργία του ήπατος, που υπάρχει στην οικογένεια, παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονη φαγούρα γιατί η μαιευτική χολόσταση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, θνησιγένεση ή σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό σας καθώς και αυξανόμενο ρίσκο αιμορραγίας της μήτρας μετά τη γέννα.