Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Οι σημειώσεις σας πριν τη γέννα

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός ή η μαία σας θα περάσουν τις λεπτομέρειές σας στον φάκελό σας, στον οποίον θα προστίθενται καινούργιες πληροφορίες μετά από κάθε σας επίσκεψη. Έχετε μαζί σας τον φάκελο ή την κάρτα όπου πηγαίνετε. Έτσι, εάν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη, όταν θα βρίσκεστε εκτός σπιτιού, θα έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Η παρακάτω σελίδα σας δίνει ένα δείγμα των πληροφοριών που μπορεί να περιέχει ο φάκελος ή η κάρτα σας, καθώς ο καθε ιατρος ή κλινικη χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα. Να ρωτάτε πάντα τον γιατρό ή την μαία σας εάν υπάρχει κάτι πάνω στην κάρτα που δεν καταλαβαίνετε και που χρειάζεται να σας το εξηγήσουν.

Ημερομηνία: Η ημέρα της επίσκεψής σας.

Εβδομάδες: Οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, ξεκινώντας από την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου.

Ούρα (λευκωματίνη & ζάχαρη): Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων για πρωτεΐνη και ζάχαρη. Το ‘+’ σημαίνει ότι βρέθηκε ποσότητα. Το ‘λευκ’ σημαίνει λευκωματίνη, το όνομα μιας εκ των πρωτεϊνών που υπάρχει στα ούρα. Το ‘μηδέν’ ή απλά ένα τικ σημαίνουν ότι δεν βρέθηκε κάτι αφύσικο. Μπορεί να βρεθούν ‘κετόνες’ εάν δεν έχετε φάει πρόσφατα ή εάν κάνατε εμετούς.

Πίεση Αίματος: Αυτή παραμένει στα ίδια επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν ανεβαίνει κατά το τελευταίο μισό της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη και για σας και για το μωρό σας.

Ύψος πυθμένα της μήτρας: Πιέζοντας απαλά στην κοιλιά σας, ο γιατρός ή η μαία μπορούν να νιώσουν την μήτρα σας. Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, το πάνω μέρος της μήτρας, εντοπίζεται χαμηλά, κάτω από τον ομφαλό. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τον ομφαλό, κάτω από το στήθος σας. Έτσι το ύψος του πυθμένα της μήτρας είναι ένας δείκτης για το πόσες εβδομάδες είστε έγκυος. Αυτή η στήλη καταγράφει την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε εβδομάδες, που υπολογίζεται με την θέση του πυθμένα της μήτρας. Ο αριθμός πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν της στήλης των εβδομάδων. Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά (πάνω από 2 εβδομάδες), ρωτήστε τον γιατρό σας. Καμιά φορά το ύψος του πυθμένα μπορεί να μετρηθεί με μεζούρα και το αποτέλεσμα να έχει περαστεί στην στήλη σε εκατοστά.

Προβολη & Θέση: Εδώ αναφέρεται η θέση του μωρού. Μέχρι τις 30 εβδομάδες το μωρό κινείται αρκετά. Τότε εγκαθίσταται με το κεφάλι προς τα κάτω, έτοιμο να γεννηθεί με το κεφάλι. Εάν το μωρό σας βρίσκεται με τα πόδια προς τα κάτω, αυτή είναι η θέση ισχιακη.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης, το κεφάλι (ή τα πόδια, εάν βρίσκεται σε ισχιακη θέση) του μωρού σας θα αρχίσουν να μετακινούνται προς την πυελική κοιλότητα. Οι γιατροί και οι μαίες ‘χωρίζουν’ το κεφάλι του μωρού σε ‘πέμπτα’ και περιγράφουν το πόσο έχει προχωρήσει μέσα στην πυελική κοιλότητα, από τα πόσα πέμπτα μπορούν να νιώσουν το χείλος (το μπροστινό κόκαλο).Μπορεί να πουν ότι το κεφάλι έχει ‘δεσμευτεί’ – αυτό συμβαίνει όταν τα 2/5 ή λιγότερο του κεφαλιού του μωρού μπορεί να εντοπιστεί πάνω από το χείλος. Αυτό μπορεί να μην συμβεί μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός. Εάν ολόκληρο το κεφάλι του μωρού μπορεί να εντοπιστεί πάνω από το χείλος, αυτό ονομάζεται ως ‘ελεύθερο’ ή ‘5/5 φανερό’.

Καρδιά εμβρύου: σημαίνει ότι έχει ακουστεί η καρδιά του μωρού. Επίσης, η ‘κίνηση εμβρύου’ σημαίνει ότι το μωρό έχει κινηθεί. Οίδημα: Μια άλλη λέξη για το πρήξιμο, συνήθως των χεριών και των ποδιών. Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά ενημερώστε τον γιατρό ή την μαία σας εάν χειροτερέψει, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει σημάδι προεκλαμψίας.

Αιμοσφαιρίνη: Εξετάζεται στο αίμα σας για να ελεγχθεί ότι δεν είστε αναιμική.

Έρευνα

Μπορεί να σας ζητηθεί να συμμετάσχετε σε μια έρευνα κατά την διάρκεια της φροντίδας σας πριν την εγκυμοσύνη, την γέννα και την μετέπειτα περίοδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια καινούργια θεραπεία ή να μάθετε τις επιλογές που έχετε σε κάποιο θέμα που αφορά την φροντίδα σας. Θα πρέπει να σας εξηγήσουν λεπτομερώς αυτή την έρευνα και είστε ελεύθερη να αρνηθείτε, παρόλο που η συμμετοχή σας θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αυτές οι έρευνες είναι πολύ σημαντικές στους επαγγελματίες για την βελτίωση της παροχής φροντίδας.

Φοιτητές

Πολλοί από τους επαγγελματίες νοσηλευτές που προαναφέραμε συνοδεύονται κάποιες φορές από φοιτητές. Αυτοί οι φοιτητές βρίσκονται σε διάφορα στάδια της εκπαίδευσής τους και παρακολουθούν διαρκώς. Μπορείτε να επιλέξετε να μην εξεταστείτε από φοιτητές παρόλο που η παρουσία τους εκεί θα βοηθήσει στην εκπαίδευση τους και ίσως συμβάλλει στην εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννας σας.