Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Οι πρώτες μέρες του θηλασμού

Στην αρχή, θα νιώθετε ότι δεν κάνετε απολύτως τίποτα άλλο από το να το ταΐζετε, αλλά σιγά σιγά το μωρό σας θα αρχίσει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ταΐσματος. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να δέχεστε την κάθε μέρα όπως έρχεται.

Για τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα το στήθος σας παράγει μια ειδική τροφή που ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ, το οποίο μοιάζει με πλούσιο κρεμώδες γάλα και ορισμένες φορές έχει κίτρινο χρώμα. Αυτό περιλαμβάνει το φαγητό που χρειάζεται το μωρό σας, καθώς και τα αντισώματα που περνάνε από το δικό σας ανοσοποιητικό για ορισμένες μολύνσεις στο μωρό σας.

Μετά από τρεις μέρες, το στήθος σας θα αρχίσει να παράγει γάλα που θα μοιάζει πολύ αραιό σε σχέση με το πρωτόγαλα. Αυτό το γάλα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Το πρώτο γάλα, το οποίο παίρνει το μωρό σας, το ξεδιψάει και αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας πίνει μια γουλιά στην αρχή κάθε ταΐσματος. Το μωρό που θηλάζει δεν χρειάζεται άλλα υγρά (συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών βρεφικών χυμών και ροφημάτων), ακόμα και όταν είναι ζεστός ο καιρός, αρκεί να το ταΐζετε όταν το ζητάει. Αυτό είναι το μέρος του θηλασμού που περιλαμβάνει το φαγητό, καθώς σε αυτό εμπεριέχονται όλες οι θερμίδες που χρειάζεται το μωρό σας.

Για αυτό δεν πρέπει να περιορίζετε τη διάρκεια του θηλασμού ή να αλλάζετε στήθος μετά από λίγη ώρα. Τα στήθη σας μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά και να βαρύνουν για λίγο καιρό και να νιώσετε άβολα ή ακόμα και να πονάτε, στην αρχή. Μπορεί να διαρρέει γάλα από τις ρώγες σας και για αυτό μπορεί να νιώθετε πιο άνετα φορώντας βάτες για το στήθος. Να τις αλλάζετε συχνά. Αποφύγετε τις πλαστικές. Ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαρά βαμβακερά μαντιλάκια και το βράδυ μπορείτε να βάζετε μια καθαρή πετσέτα από κάτω σας για να μην φοράτε τις βάτες. Σταδιακά, η ποσότητα του γάλακτος που παράγετε θα ισορροπηθεί και τα στήθη σας θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους. Εάν νιώθετε πολύ άβολα, ζητήστε από τη μαία, τον γιατρό σας βοήθεια.