Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Σεξ και αντισύλληψη

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πότε μπορείτε να ξανακάνετε σεξ. Εάν δεν έχετε ράμματα, μπορεί να ανυπομονείτε να μοιραστείτε την επιπλέον αγάπη που νιώθετε με τον σύντροφό σας. Από την άλλη, εάν νιώθετε ευαισθησία και κούραση, το σεξ μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε. Μην βιαστείτε. Εάν πονάτε τότε δεν θα το ευχαριστηθείτε. Μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό ζελέ την πρώτη φορά, γιατί οι ορμονικές αλλαγές ίσως έχουν ξηράνει το κόλπο σας παραπάνω από κάθε άλλη φορά.

Μπορεί να περάσει καιρός μέχρι τα παλιά σας συναισθήματα επιστρέψουν, αλλά θα επιστρέψουν, και μέχρι τότε, μπορείτε και οι δυο σας να βρείτε τρόπους να είστε αγαπημένοι και να νιώθετε κοντά ο ένας στον άλλον. Εάν έχετε ανησυχίες, συζητήστε τες με τον γιατρό σας. Είναι πιθανό για μια γυναίκα να συλλάβει ακόμα και εάν δεν έχουν ξεκινήσει η περίοδός της ή εάν ακόμα θηλάζει. Η αντισύλληψη θα πρέπει να συζητηθεί πριν φύγετε από το νοσοκομείο και ξανά όταν πάτε για το τσεκ-απ σας μετά από 6 εβδομάδες.

Πιθανές μέθοδοι αντισύλληψης

 • Προφυλακτικό – αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος για τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννα.
 • Σπιράλ – μπορεί να σας τοποθετηθεί στο ιατρείο που θα κάνετε το τσεκ-απ σας 6 εβδομάδες περίπου μετά την γέννα, όταν η μήτρα σας θα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
 • Χάπι προγεστερόνης μόνο – εάν θηλάζετε μπορεί να σας συστηθεί να πάρετε το χάπι προγεστερόνης το οποίο δεν επηρεάζει τη ροή του γάλακτος. Και αυτό θα πρέπει να χορηγηθεί την εικοστή πρώτη ημέρα μετά τη γέννα και θα πρέπει να το παίρνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό το χάπι επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το μωρό σας, αλλά, ορισμένες γυναίκες προτιμούν να μην παίρνουν οποιαδήποτε μορφή χαπιού αντισύλληψης κατά την διάρκεια του θηλασμού και χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.
 • Αντισυλληπτικό χάπι (οιστρογόνα και προγεστερόνη) - μόνο αν δεν θηλάζετε, ξεκινήστε το χάπι την εικοστή πρώτη μέρα μετά τη γέννα. Εάν το ξεκινήσετε μετά την εικοστή πρώτη μέρα, δεν θα είναι αποτελεσματικό για τις πρώτες επτά ημέρες, και έτσι για αυτό το διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης (όπως προφυλακτικό). Μην πάρετε το χάπι εάν θηλάζετε καθώς θα μειωθεί η ροή του γάλακτος.

Το τσέκ-απ μετά την γέννα

Θα πρέπει να κάνετε το τσεκ-απ μετά την γέννα περίπου έξι εβδομάδες μετά τη γέννα του μωρού σας για να βεβαιωθείτε ότι νιώθετε καλά και ότι αναρρώνετε σωστά από τη γέννα. Είναι καλή ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκαθαρίσετε τυχόν προβλήματα που σας ανησυχούν. Μπορεί να θελήσετε να φτιάξετε μια λίστα με τις ερωτήσεις για να μην τις ξεχάσετε. Εάν κάνατε καισαρική τομή ίσως θελήσετε να μάθετε εάν θα χρειαστεί να ξανακάνετε καισαρική τομή κατά τη γέννα του επόμενου μωρού σας.

Οι εξετάσεις ρουτίνας ποικίλλουν, αλλά η παρακάτω λίστα είναι οι πιθανές εξετάσεις.

 • Μπορεί να σας ζυγίσουν. Ίσως να έχετε ήδη ξεκινήσει να επιστρέφετε στο φυσιολογικό σας βάρος. Οι μητέρες που θηλάζουν αδυνατίζουν πιο γρήγορα από τις μητέρες που ταΐζουν τα μωρά τους με μπουκάλια.
 • Ίσως εξεταστούν τα ούρα σας για να βεβαιωθούν ότι τα νεφρά σας λειτουργούν σωστά και ότι δεν υπάρχει κάποια μόλυνση.
 • Μπορεί να μετρηθεί η πίεση του αίματός σας.
 • Πιθανότατα να σας συστηθεί μια εξέταση των ραμμάτων σας (εάν έχετε) για να δούμε εάν έχουν επουλώσει σωστά, εάν η μήτρα σας έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος και εάν οι μυς που λειτούργησαν κατά τον τοκετό και την γέννα επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν η εξέταση είναι δυσάρεστη.
 • Η εξέταση του στήθους σας είναι σπάνια, εκτός και εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανησυχία.
 • Το τεστ Παπανικολάου (Παπ τεστ) μπορεί να συζητηθεί εάν δεν έχετε τέτοιου είδους εξέταση τον τελευταίο χρόνο.
 • Εάν δεν έχετε ανοσία στην ερυθρά και δεν εμβολιαστήκατε στο νοσοκομείο, θα σας προσφερθεί εμβόλιο τώρα. Δεν θα πρέπει να μείνετε έγκυος για ένα μήνα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
 • Ο γιατρός θα σας ρωτήσει εάν έχετε κολπική έκκριση και εάν είχατε περίοδο.
 • Θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε για την αντισύλληψη. Εάν έχετε ανησυχίες για την αντισύλληψη ή για οποιοδήποτε θέμα που αφορά το σεξ, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να το συζητήσετε. Πείτε στον γιατρό σας εάν η σεξουαλική επαφή σας προκαλεί πόνο.
 • Εάν νιώθετε κούραση ή κατάθλιψη, ενημερώστε τον γιατρό σας.
 • Εάν έχετε πρόβλημα εγκράτειας των ούρων ή αερίων ή λερώνεστε, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Τοκετός μετά από καισαρική τομή

Η πλειοψηφία των γυναικών οι οποίες γέννησαν με καισαρική τομή είναι δυνατόν να προσπαθήσουν να έχουν κάνουν τοκετό στο επόμενο μωρό. Αυτό βέβαια εξαρτάται γιατί έκαναν καισαρική την πρώτη φορά. Οι γυναίκες που έχουν μικρή λεκάνη μπορεί να κάνουν καισαρική τομή και την επόμενη φορά. Ο γιατρός σας ή η μαία σας θα σας συμβουλεύσουν. Οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν τοκετό στη δεύτερη γέννα, έχουν συνήθως κανονική γέννα.