Καρκίνος Ωοθηκών

Οι ωοθήκες είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Παράγουν τα ωάρια μιας γυναίκας και γυναικείες ορμόνες . Κάθε ωοθήκη έχει περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός αμυγδάλου .


Η διάγνωση των κακοήθων όγκων των ωοθηκών σπάνια γίνεται έγκαιρα αφού  οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να μην έχουν  συμπτώματα ή απλώς ήπια μέχρις ότου η ασθένεια είναι σε προχωρημένο στάδιο  , επομένως έχει υψηλό δείκτη θνησιμότητας.
Υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικούς τύπους καρκίνου των ωοθηκών οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου από το οποίο ξεκινούν. 

Oι τρεις πιο κοινοί  τύποι κυττάρων που προσβάλλει είναι :

  • Επιφανειακό επιθήλιο - κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης
  • Γεννητικά κύτταρα - κύτταρα που προορίζονται για να σχηματίσουν τα ωάρια
  • Στρωματικά κύτταρα - κύτταρα που απελευθερώνουν τις ορμόνες


Οι επιθηλιακοί καρκίνοι των ωοθηκών αντιπροσωπεύουν αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικολογικών καρκίνων. Αναπτύσσονται  από τα κύτταρα που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης. Οι περισσότεροι επιθηλιακών όγκων των ωοθηκών είναι καλοήθεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι των καλοηθών επιθηλιακών όγκων, συμπεριλαμβανομένων ορώδες αδενώματα , βλεννώδες αδενώματα , και οι όγκοι Brenner. Οι καρκινικοί όγκοι επιθηλιακών είναι καρκινώματα. Οι κακοήθεις όγκοι προκαλούν διήθηση του στρώματος και οι εμφυτεύσεις στο περιτόναιο και στο επίπλουν έχουν διηθητικό χαρακτήρα.


Μέχρι σήμερα, η αιτία του καρκίνου της ωοθήκης δεν είναι απόλυτα κατανοητή και τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών σχετίζονται με την παρουσία μιας μάζας στην κοιλιακή χώρα και μπορεί να περιλαμβάνουν πυελική ή κοιλιακή δυσφορία, πίεση ή πόνο , αίσθημα κοιλιακής πληρότητας ή κοιλιακή διόγκωση, δυσκολίες σίτισης κ.α.

© 2021 Chandakas Clinic. Powered by κατασκευή ιστοσελίδων