ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τι είναι η ουρική ακράτεια;


Η ουρική ακράτεια είναι η αθέλητη απώλεια ούρων από την ουροδόχο κύστη, η οποία αποτελεί όχι μόνο πρόβλημα υγιεινής αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης επηρεάζει περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να είναι αιτία άγχους και κοινωνικής ντροπής και μπορεί να περιορίσει τις κοινωνικές και καθημερινές δραστηριότητες ενός ανθρώπου. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις μπορούν να γιατρευτούν. Παρόλα αυτά, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία αυτής της πάθησης είναι η αναγνώριση του προβλήματος και μετά η απόφαση του να δείτε τον γιατρό που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να θεραπεύσει αυτή την πάθηση.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;

Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η γυναίκα ή ο άντρας με πρόβλημα καταλήγει να ζει με πάνες, που πέρα από τα ζητήματα υγιεινής και τα ιατρικά προβλήματα που δημιουργούν, όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματοπάθειες, οδηγούν τον ασθενή σε κοινωνική απομόνωση. Συχνά, η ακράτεια οδηγεί σε κατάθλιψη, με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους.

Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές πάσχουσες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας.

Πόσες μορφές ακράτειας υπάρχουν;

Υπάρχουν τέσσερις γνωστές μορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες:


1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Είναι η ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε ή σηκώνετε κάτι βαρύ, όταν σηκώνεστε όρθια από καθιστή η οριζόντια θέση, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε. Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας.

2.Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου

Είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα προλάβετε να φτάσετε στην τουαλέτα ή μπορεί να ξυπνάτε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας με έντονη ανάγκη για ούρηση.

3.Ακράτεια ούρων μικτού τύπου

Συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια όσο και επιτακτικού τύπου.

4.Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση


Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκληθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση, είτε από απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή ούρων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας;


Η διάγνωση του προβλήματος θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.
Το είδος των ενοχλημάτων και της ακράτειας, το πόσο σοβαρά είναι, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους στη διάρκεια του 24ώρου είναι βασικά στοιχεία, για τα οποία θα ερωτηθείτε από τον γιατρό σας. Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος στην καθημερινότητά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε και ειδικά ερωτηματολόγια, όπως επίσης και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε για 3 συνεχόμενες ημέρες.


Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση. Μετά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει γενική και καλλιέργεια ούρων, και ίσως κάποιες εξετάσεις αίματος.


Η ακράτεια ούρων μπορεί να θεραπευτεί με την εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή και την παράλληλη ψυχική στήριξη του με στόχο την αποκατάστασή του.