Δυσμηνόρροια: ο πόνος στην περίοδο και πως θα το αντιμετωπίσεις τις δύσκολες μέρες.

Δυσμηνόρροια: ο πόνος στην περίοδο και πως θα το αντιμετωπίσεις τις δύσκολες μέρες.

Τι ονομάζουμε δυσμηνόρροια; 

Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, οι οποίες βιώνουν κάθε μήνα τους οξείς πόνους της περιόδου, περιγράφεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, κυρίως πόνου χαμηλά στην κοιλιά κατά την διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα και λίγο πριν την περίοδο. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που εμποδίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να προέρχονται από μη φυσιολογικά αίτια όπως ενδομητρίωση ή ινομυώματα (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια). Η δυσμηνόρροια που οφείλεται σε φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας (πρωτοπαθής) τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο των χρόνων ή μετά από εγκυμοσύνη. Oι πραγματικές αιτίες της δυσμηνόρροιας είναι άγνωστες. Αυτή ωστόσο που φαίνεται να επικρατεί σχετίζεται με τη δράση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, με αποτέλεσμα τον πόνο.

Πως θα το αντιμετωπίσω;
Για την αντιμετώπιση του μηνιαίου <<μπελά>> χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.

- Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την παράγωγη προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και κατ' επέκταση του πόνου, αναστέλλουν την ωορρηξία, μειώνουν το πάχος του ενδομητρίου και έτσι μειώνουν και τον πόνο της περιόδου. Η χρήση τους είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, καθώς πολλές γυναίκες είναι ακόμα επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα των αντισυλληπτικών και της χρόνιας χρήσης ορμονών.

- Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών και συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο, χρησιμοποιούνται κ ευρύτατα, με άριστα αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη σωστή χρήση, η αποτελεσματικότητα τους μπορεί να φτάνει μέχρι και 95% στην μείωση του πόνου, δηλαδή αν η λήψη τους ξεκινήσει λίγο πριν την έναρξη της περιόδου και συνεχιστεί τις 2 πρώτες μέρες. Κάθε γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικό φάρμακο και σε διαφορετική δοσολογία.

Οι γυναίκες με επώδυνη περίοδο πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό προκειμένου να αποκλειστούν άλλα οργανικά αίτια και να ακολουθήσουν την κατάλληλη γι' αυτές φαρμακευτική θεραπεία που θα τις ανακουφίσει.


Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η προσεκτική γυναικολογική εξέταση αποτελούν τις βάσεις της διάγνωσης της δυσμηνόρροιας. Συμπληρωματικά, μπορεί να χρειαστούν κάποιες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, MRI, αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργειες κολπικού υγρού. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση, βοηθούν στην επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης και στη διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων, που το αίτιο της δυσμηνόρροιας παραμένει άγνωστο.

Γενικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τη γυναίκα όπως:


- Επαρκής ξεκούραση και ύπνος τις μέρες της περιόδου
- Σωστή διατροφή: αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο (μπανάνες, καρότα, πράσινα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα) και ελάττωση της πρόσληψης ζάχαρης, αλατιού και καφεΐνης
- Διακοπή καπνίσματος
- Τακτική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο, ποδήλατο, γιόγκα, pilates): η σωματική άσκηση βοηθά στην σωστή κυκλοφορία και οξυγόνωση του οργανισμού καθώς και στην αύξηση του επιπέδου των ενδοκρινών, των φυσικών δηλαδή παυσίπονων του οργανισμού, με ευεργετικές συνέπειες και στην περίοδο
- Ντύσιμο με άνετα ρούχα και αποφυγή στενών ρούχων και παντελονιών που πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς
- Εφαρμογή θερμοφόρας στην κατώτερη κοιλιακή χώρα ή ένα ζεστό μπάνιο: η θερμότητα μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά στον πόνο