Μηνορραγία: Ασυνήθιστη αιμορραγία της μήτρας. Ποια είναι τα αίτια και πως γίνεται η διάγνωση.

Μηνορραγία: Ασυνήθιστη αιμορραγία της μήτρας. Ποια είναι τα αίτια και πως γίνεται η διάγνωση.
Ο όρος μηνορραγία χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση εκείνη που μια γυναίκα έχει πάρα πολύ βαριές περιόδους, όταν δηλαδή χάνει μεγάλη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιόδων. Η συνυπάρξει και με άλλα συμπτώματα, όπως πόνοι της περιόδου.

 

Η αιμορραγία μπορεί να είναι παρατεταμένη, με διάρκεια 8-10 ημέρες κάθε μήνα, μεγάλη απώλεια αίματος που οδηγεί σε αναιμία, με αποβολή θρόμβων αίματος και «κατακλυσμό», δηλαδή επεισόδια αιφνίδιας και αναπάντεχης απώλειας αίματος που συχνά περιγράφεται «σαν να ανοίγει βρύση».
 
Ποια είναι τα αίτια της μηνορραγίας;

Συχνά δεν υπάρχει εμφανής εξήγηση για τη μηνορραγία και οι αιμορραγίες αυτές αναφέρονται ως «δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας». Σε νεαρές γυναίκες, η μηνορραγία οφείλεται συχνότερα σε παροδική ορμονική διαταραχή, που συνήθως αποκαθίσταται αυτόματα. Καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η μηνορραγία μπορεί και σ’ αυτήν την περίπτωση να αποτελεί ένδειξη ορμονικής διαταραχής. Ωστόσο, η πιθανότητα η μηνορραγία να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία αυξάνεται με την ηλικία. Σε ένα 40-60% των περιπτώσεων μηνορραγία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, απλά έτσι λειτουργεί η μήτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν βαριές περιόδους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 

-  πολύποδες, ενδομητρικοί ή τραχηλικοί
-  ινομυώματα
-  ενδομητρίωση
-  ενδομητρικά σπιράλ για αντισύλληψη – η απώλεια του αίματος μπορεί να αυξηθεί έως κα 40% μετά τη τοποθέτηση σπιράλ
-  φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) – μια εκτεταμένη μόλυνση στην πύελο η οποία προκαλεί έντονο πυελικό άλγος, πυρετό ή και αιμορραγία μετά από τη σεξουαλική επαφή ή μεταξύ των περιόδων
-  Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), λόγω των κύστεων που έχουν οι γυναίκες με το σύνδρομο αυτό στις ωοθήκες τους
-  διαταραχές της πήξης του αίματος
-  αδενομύωση – όταν αδενικά κύτταρα το ενδομητρίου ενσωματώνονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας
-  υποθυρεοειδισμός
-  καρκίνος της μήτρας
 
Πώς γίνεται η διάγνωση της μηνορραγίας;
 
Στο ιατρείο μας, συνήθως η διάγνωση γίνεται από την λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού και των συμπτωμάτων της γυναίκας. Η αντιμετώπιση της μηνορραγίας μπορεί να γίνει με διαφορετικές μεθόδους που κυμαίνονται από συντηρητική θεραπεία (με ορμονικά ή μη ορμονικά σκευάσματα) έως διάφορες μορφές χειρουργικής θεραπείας (εξάχνωση ενδομητρίου και υστερεκτομή).