Η γυναίκα κατά την διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης της στον γυναικολόγο θα συζητήσει θέματα που την απασχολούν, όπως η προσπάθεια τεκνοποίησης και θα αναφέρει το προηγούμενο γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό της καθώς και πλήρες ιστορικό για οποιαδήποτε πάθηση ή θεραπεία έχει ληφθεί μέχρι τώρα και εν συνεχεία θα υποβληθεί σε Τεστ Παπανικολάου & Γυναικολογικό υπέρηχο.
Ο υπέρηχος, ιδίως, είναι από τα βασικότερα σημεία στη διερεύνηση της γονιμότητας μιας γυναίκας καθότι δίνει πληροφορίες για όλα τα γεννητικά της όργανα ο οποίος πλέον γίνεται 3D ή 4D υπερηχογραφία όπου με σαφήνεια φαίνονται οι ωοθήκες και τα αντριαία ωοθυλάκια, ενώ ινομυώματα ή διαφράγματα της μήτρας αναδεικνύονται ευκολότερα.
Έπειτα από τις παραπάνω εξετάσεις, ο ιατρός ζητάει τις παρακάτω εξετάσεις:
Μέτρηση της AMH – αντιμυλλέριος ορμόνη – για να διαπιστώσει τις ωοθηκικές εφεδρείες, δηλαδή των αριθμό των ωοθυλακίων που έχουν απομείνει , καθότι η γυναίκα γεννιέται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων.
Πλήρης Ορμονικός / Αιματολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει την FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προγεστερόνη, Προλακτίνη. Ιδίως, η τελευταία συχνά είναι αυξημένη λόγω άγχους και χρειάζεται προσεκτική ερμηνεία, ενώ συχνά απαιτείται και επανάληψη της εξέτασης.
Θυρεοειδικός έλεγχος είναι απαραίτητος .
Καλλιέργειες κόλπου και τραχήλου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και υποκλινικές φλεγμονές που καλό είναι να υποχωρήσουν.
Κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως της επιθυμίας της να γίνει μητέρα άμεσα ή στο μέλλον είναι καλό να υποβληθεί στις παραπάνω εξετάσεις μετά από ενημέρωση και συζήτηση με τον γυναικολόγο της.