Υψηλή πίεση και προεκλαμψία

Υψηλή πίεση και προεκλαμψία

Κατά τη διαρκεια της εγκυμοσύνης η πίεση σας ελέγχεται σε κάθε ραντεβού. Αυτό γίνεται γιατί η αύξηση της πίεσης σας μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας πάθησης που λέγεται προεκλαμψία η προ-εκλαμψιακή τοξιναιμία-η οποία μπορεί να υπάρχει στην οικογένεια σας και επηρεάζει ένα 10% των συνολικών περιστατικών εγκυμοσύνης. Επίσης, θα ελεγχθούν και τα ουρά σας για σημάδια πρωτεΐνης.

Εάν έχετε προεκλαμψία, πιθανότατα να μην νιώθετε πολύ καλά. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα πονοκέφαλου, ενοχλήσεις στα ματιά, πρήξιμο και κοιλιακό πόνο. Η προεκλαμψία μπορεί να είναι μια σοβαρή πάθηση που να μην παρουσιάζει αλλά συμπτώματα. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και να προκαλέσει προβλήματα στην μητέρα και στο μωρό. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μητέρα (εκλαμψία) και να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού, και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα να αποτελεί απειλή για τη ζωή του μωρού και της μητέρας. Γιατρό και η εξέταση πριν την γεννά είναι τόσο σημαντική.

Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα νωρίτερα. Σπάνια εμφανίζεται μετα την γεννά. Όσο νωρίτερα εμφανιστεί, τόσο πιο σοβαρής μορφής είναι. Εάν χειροτερέψει, η θεραπεία ποικίλει από ξεκούραση στο σπίτι ή στο νοσοκομείο με θεραπεία φαρμάκων για να πέσει η υψηλή πίεση μέχρι και πρόωρη γεννά του μωρού, σε ορισμένες περιπτώσεις.