Ιδανικά θα πρέπει να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας και όχι περιστασιακά. Με τα παρακάτω tips, όχι μόνο αυξάνεται η γονιμότητα, αλλά προετοιμάζεται το σώμα για την εγκυμοσύνη.
1. Σημειώστε τον κύκλο σας
Πόσες μέρες περνάνε από τη μία περίοδο ως την επόμενη; Ένας εύκολος τρόπος για να καταγράψετε τον κύκλο σας, είναι να έχετε μια εφαρμογή (app) στο κινητό σας.
2. Εντοπίστε τις γόνιμες μέρες
Συστήνουμε να προγραμματίζετε τις ελεύθερες επαφές σας ήδη πριν την ωορρηξία σας, από την 9-10η ημέρα του κύκλου και ως τη 15-16η. Η συχνότητα των ελεύθερων επαφών είναι επίσης σημαντική, ιδανικά προτείνεται μέρα παρά μέρα.
3. Μην παραβλέπετε την ηλικία σας
Μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά, ειδικά μετά τα 38-40 μειώνεται κατά 50%. Αν μια γυναίκα 25-30 ετών έχει 25% πιθανότητα να συλλάβει κάθε μήνα, σε γυναίκες άνω των 38 το ποσοστό είναι 10% ή και μικρότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το απόθεμα και η ποιότητα των ωαρίων.
4. Προσέξτε τη διατροφή σας
Δε χρειάζονται υπερβολές, μόνο μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας χαρίσει ενέργεια και θα βοηθήσει να αποτοξινωθείτε.
5. Ενισχύστε τον οργανισμό με συμπληρώματα διατροφής
Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάποιο ειδικά προσαρμοσμένο συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της γονιμότητας. Υπάρχουν πολλά τέτοια διαθέσιμα, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας προτείνει ποια ταιριάζουν περισσότερο σε εσάς .Αυτά που θεωρούνται απαραίτητα είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D.
6. Ώρα για άσκηση!
Δε χρειάζεται κάτι έντονο, ακόμα και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, η yoga ή το pilates είναι καλές επιλογές. Αυτές οι μορφές άσκησης προτείνονται και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
7. Διώξτε το περιττό άγχος
Το έντονο και υπερβολικό άγχος είναι κακός σύμβουλος στην προσπάθειά μας. Επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και προκαλεί διάφορα προβλήματα όταν σωματοποιείται: πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος ή ημικρανία κλπ.
8. Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και ετοιμαστείτε για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ούτως ή άλλως, τότε θα χρειαστεί να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, οπότε τώρα είναι μια καλή στιγμή να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων. Φυσικά, 1-2 ποτηράκια κρασί την εβδομάδα δεν είναι κάτι υπερβολικό.
9. Ελέγξτε το θυροειδή
Η τιμή της θυροειδοτρόπου ορμόνης (TSH) επηρεάζει τη δυνατότητα σύλληψης. Αν βρεθεί υψηλή, μάλλον θα χρειαστεί να τη ρυθμίσετε για να μπορέσετε να μείνετε έγκυος.
10. Μην παραμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο
Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουρες ότι δεν έχει προκύψει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, πχ κάποια κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας μήτρας, ινομύωμα,υδροσάλπιγγα κλπ.
11. Ελέγξτε τη γονιμότητά σας
Αν δεν έχετε θετικό αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο οργανωμένης προσπάθειας (6 μήνες για γυναίκες άνω των 35), τότε συστήνεται η εκτίμηση της γονιμότητας του ζευγαριού με ραντεβού στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής.