4 και 1 ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού

4 και 1 ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού

1. Τι είναι ο καρκίνος του µαστού και πως αναπτύσσεται;

Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Με την πάροδο του χρόνου, καρκινικά κύτταρα διηθούν τον υγιή µαστό, αναπτύσσεται προοδευτικά και διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα. Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος. Αυτός προκύπτει όταν επιθηλιακά κύτταρα των πόρων ή των λοβίων ξεκινούν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.


2. Ποια είναι τα «πρώτα σημάδια» στον καρκίνο του µαστού;


Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει σημάδια και ανιχνεύεται µόνο µε τη µαστογραφία. Αργότερα, µπορεί να εµφανιστεί ένα ψηλαφητό µόρφωµα στο µαστό (όγκος),‘’τράβηγμά’’ του δέρματος ή της θηλής του µαστού (εισολκή θηλής). Εάν η γυναίκα παρουσιάσει κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να το ελέγξει και να μην το αμελήσει.


3. Από ποια ηλικία κι έπειτα πρέπει να ξεκινήσω να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;


Ανάλογα με την ηλικία σου, θα πρέπει να ακολουθείς διαφορετικό είδος παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα:

20-40 ετών: Κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια

35-40 ετών: Κάνε την πρώτη μαστογραφία ‘’αναφοράς’’

40+ ετών: Μια μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστών κάθε χρόνο  

Επίσης, σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι όταν μια γυναικά ανήκει σε ομάδα υψηλού κίνδυνου, το πλάνο παρακολούθησης της είναι διαφορετικό και εξατομικευμένο.


4. Τι εννοούµε όταν λέµε «κληρονοµικός» καρκίνος του µαστού;

Στον κληρονοµικό καρκίνο του µαστού, έχουµε εντοπίσει γονίδια (BRCA1&2), τα οποία ευθύνονται για την εµφάνισή του. Η ύπαρξη µίας βλάβης (µετάλλαξη) σε ένα τέτοιο γονίδιο, αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα εµφάνισης της νόσου που φθάνει περίπου στο 75-80% κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας.
Ο κληρονοµικός, όµως, καρκίνος, αποτελεί µικρό ποσοστό των καρκίνων του µαστού. Ο έλεγχος για κληρονοµικότητα δε συστήνεται γενικά, παρά µόνο σε γυναίκες µε ισχυρό ιστορικό καρκίνου µαστού στην οικογένειά τους και συνεπώς υψηλή πιθανότητα κληρονοµικότητας Είναι όµως σηµαντικό να ξέρουµε ότι, ακόµη και αν τα γενετικά τεστ αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους κανονικά. Απλώς, έχει αποκλείσει το µικρό ποσοστό του «κληρονοµικού καρκίνου», ενώ εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον «τυχαίο» καρκίνο του µαστού. Άρα, θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά το προληπτικό έλεγχο των µαστών της.

5. Τι ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, η πατάτα και γενικώς τα δημητριακά που είναι πτωχά σε φυτικές ίνες συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι τα fast food και ορισμένα τρόφιμα του εμπορίου. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων που προκύπτουν από αυτό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, η βρόμη, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.