Εγκυμοσύνη: Tα dos και don’ts που θα σε βοηθήσουν να διανύσεις αυτή την περίοδo!

Εγκυμοσύνη: Tα dos και don’ts που θα σε βοηθήσουν να διανύσεις αυτή την περίοδo!

Τα dos και τα dont’s της εγκυμοσύνης για κάθε νέα μητέρα

Η είδηση μιας εγκυμοσύνης είναι σίγουρα μια τεράστια έκπληξη για κάθε γυναίκα. Και ενώ μπορεί να συνοδεύεται μέσα στα επόμενη δευτερόλεπτα από έναν μικρό “πανικό”, παρ’ όλα αυτά παραμένει μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή που θα θυμάσαι για πάντα  και εφόσον συνειδητοποιήσεις  πως το μωρό σου….έρχεται, θα ξεκινήσεις να κάνεις  ερωτήσεις, όπως “Τι απαγορεύεται να κάνω από εδώ και πέρα;”, “Τι επιτρέπεται να συνεχίσω όσο είμαι έγκυος;”. Ευτυχώς, για όλες τις ερωτήσεις, υπάρχουν και οι κατάλληλες απαντήσεις!

 

ΤΑ DOS


1: Διατροφή

 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να σταματήσεις τις υπερβολές και να φροντίσεις να έχεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο. Ταυτόχρονα, όμως, θα χρειαστεί να αποκλείσεις κάποιες τροφές, όπως τα φαγητά που είναι ωμά ή δεν είναι καλομαγειρεμένα. Επιπλέον, τα μεγάλα ψάρια, θα πρέπει να αποφεύγονται εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βαρέα τοξικά μέταλλα. Ακολούθησε τις οδηγίες του γυναικολόγου-μαιευτήρα σου γύρω από τις τροφές και τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να προσλαμβάνεις και εκείνες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις.

2: Γυμναστική

Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, μιας και είναι εποικοδομητική τόσο για το  σώμα σου, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

3: Άδεια Κυήσεως

Ενημερώσου εγκαίρως για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου στον εργασιακό χώρο, ετοίμασε τα απαραίτητα χαρτιά και κάνε τις απαραίτητες κινήσεις για να απολαύσεις τα προνόμια που σου αναλογούν.

4: Ο ερχομός του μωρού σου

Εννέα μήνες είναι αρκετό διάστημα για να προετοιμαστείς κατάλληλα. Η ζωή με το παιδί είναι πολύ διαφορετική από ό,τι γνωρίζεις μέχρι τώρα και οι αλλαγές είναι βέβαιο πως θα γίνουν άμεσα αισθητές μετά την έλευσή του. Βάσει ερευνών, τα μαθήματα τοκετού είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικά για τις νέες μητέρες. Επίσης, μπορείς να ξεκινήσεις να προετοιμάζεις το σπίτι ή να βρεις ποιον θα έχεις στο πλάι σου τον πρώτο καιρό, όπως τη μητέρα ή άλλο συγγενικό πρόσωπο.

5: Εστίασε στον εαυτό σου

Μείωσε το στρες στην καθημερινότητά σου, αφιέρωσε χρόνο στην ξεκούραση σου. Αυτή η περίοδος αφορά αποκλειστικά εσένα και χρειάζεται να την διανύσεις ήρεμα και χαλαρά.

TA DONTS

 

1: Μην προσδοκείς να είσαι ‘’τέλεια’’

Η τελειότητα είναι ουτοπική κατάσταση και ως μητέρα θα κάνεις αρκετά λάθη στην πορεία. Μην έχεις, λοιπόν, την ψευδαίσθηση πως όλα θα γίνουν σωστά, αλλά αντιθέτως προετοιμάσου για μπόλικες… αναταράξεις.

2: Μην αγοράζεις πολλά πράγματα

Θα χρειαστείς καινούριο “εξοπλισμό” για το μωρό σου, αλλά μην το παρακάνεις με τις αγορές. Μπορεί να νομίζεις ότι θα νιώσεις πιο έτοιμη για τον ερχομό του, αλλά η διαδικασία ενδέχεται να σου προκαλέσει περισσότερο άγχος, παρά ηρεμία.

3: Μην αυξήσεις πολύ το βάρος σου

Διατηρώντας το σωματικό βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα, θα αποφύγεις παθήσεις, όπως ο διαβήτης κύησης. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις το βάρος σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να διατηρήσεις τον οργανισμό σου υγιή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να τρως για… δύο.

4: Μην απομονώνεσαι

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για την μητέρα, η οποία χρειάζεται πρακτική και συναισθηματική στήριξη για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Μην “κλείνεσαι”, λοιπόν, και δέξου την βοήθεια που σου προσφέρεται από τους γύρω σου.

5. Μην ξεχνάς τον προγεννητικό σου έλεγχο

Μπορεί να σου φαίνεται πως έχεις άπειρες υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και τόσα πολλά πράγματα να προετοιμάσεις, αλλά αν πρέπει να εξαιρέσεις κάποιες δουλειές από το πρόγραμμά σου, τότε σίγουρα τα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου δεν είναι μία από αυτές. Μην αμελείς, λοιπόν, τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο γιατρό σου και τα απαραίτητα τεστ που πρέπει να κάνεις, γιατί μόνο έτσι θα προλάβεις οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση στην κύησή σου, ενώ θα ενημερώνεσαι τακτικά για την πορεία του μωρού σου.

© 2021 Chandakas Clinic. Powered by κατασκευή ιστοσελίδων