Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 1ος-2ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 3ος-4ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 5ος-6ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 7ος-8ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη 9ος μήνας

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Εγκυμοσύνη μαιευτήριο και τοκετός

Θηλασμός

Θηλασμός

Στο σπίτι

Στο σπίτι

Εγκυμοσύνη Συναισθήματα και προσωπικές σχέσεις

Από την ώρα που θα μάθετε ότι είστε έγκυος, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Τα συναισθήματά σας αλλάζουν – συναισθήματα για τον εαυτό σας, για το μωρό, και για το μέλλον. Οι προσωπικές σας σχέσεις αλλάζουν – με τον σύντροφό σας, τα άλλα σας παιδιά, τους γονείς και φίλους.

Είστε, όμως, ακόμα ο εαυτός σας, και θα πρέπει να συνεχίσετε την ζωή σας, είτε είστε έγκυος ή όχι. Για αυτό τον λόγο, το να προσαρμοστείτε στις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα εύκολο. Εδώ θα βρείτε κάποιες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας. Βέβαια, ότι μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για κάποιον, μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλον. Κάποιες συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες για κάποιους, όχι για όλους. Για αυτό προσπαθήστε να πάρετε ό,τι θεωρείτε χρήσιμο και μη σας απασχολούν τα υπόλοιπα.

Συναισθήματα

Όταν είστε έγκυος μπορεί να φαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να έχετε και άλλα συναισθήματα. Οι άνθρωποι γύρω σας θεωρούν ότι θα πρέπει να ανυπομονείτε για το μωρό, να είστε συνέχεια ενθουσιασμένη και να σφύζετε από χαρά. Ακόμα και εσείς μπορεί να θεωρείτε ότι πρέπει να νιώθετε έτσι. Ουσιαστικά, όπως και με οποιουσδήποτε άλλους εννέα μήνες της ζωής σας, θα έχετε στιγμές όπου θα νιώθετε πεσμένη. Η εγκυμοσύνη έχει αρκετούς λόγους για να είστε ανήσυχη ή πεσμένη, όπως και πολλούς λόγους για να είστε χαρούμενη.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας είναι υπεύθυνες για την κούραση και τη ναυτία που έχουν ορισμένες γυναίκες κατά τους πρώτους μήνες και για κάποια συναισθηματικά ξεσπάσματα που μπορεί να εμφανιστούν. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι κλαίτε πιο εύκολα, χάνετε την ψυχραιμία σας κ.α.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε συναισθηματικά πεσμένη. Μπορεί να έχετε ανησυχίες που αφορούν τα οικονομικά σας ή τη δουλειά σας ή το που θα κατοικήσετε. Μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα τα καταφέρετε ως γονιός, ή για το αν είστε έτοιμη να γίνετε γονιός. Μπορεί να είναι το δικό σας πρώτο παιδί αλλά όχι του συντρόφου σας και για αυτό θα βλέπετε και θα νιώθετε διαφορετικά. Συζητήστε αυτά τα συναισθήματα μαζί του.

Το να συζητάτε τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας ή κάποιον που νιώθετε κοντά σας, σας κάνει να νιώθετε ανακούφιση και σας βοηθάει να ζυγίζετε τα πράγματα. Μπορεί να βοηθάει και τον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι φέρεστε σωστά στον εαυτό σας και ότι κοιμάστε αρκετά. Όποιος είναι κουρασμένος και νιώθει εξάντληση, είναι πιθανό να νιώθει συναισθηματικά πεσμένος, είτε είναι έγκυος είτε όχι. Μην αφήστε την εγκυμοσύνη να κατευθύνει τη ζωή σας. Συνεχίστε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε. Παρόλο που είναι φυσιολογικό να έχετε ανησυχίες και να νιώθετε συναισθηματικά πεσμένη κατά καιρούς τώρα που είστε έγκυος, θα πρέπει να υπάρξει λόγος ανησυχίας εάν είστε μονίμως σε αυτή την κατάσταση.

Όποιος και αν είναι ο λόγος δυστυχίας σας, ή ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος συγκεκριμένος, εξηγήστε το πώς νιώθετε στον γιατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει ότι μιλάτε για κάτι παραπάνω από το ότι απλά νιώθετε συναισθηματικά πεσμένη.

 • Νομίζω ότι έχεις πιο έντονα συναισθήματα.
 • Αναστατώνεσαι και χαροποιείσαι πιο εύκολα
 • Με φοβίζει όταν σκέφτομαι το τι θα περάσω.
 • Οι άνθρωποι λένε διάφορα πράγματα, και δεν ξέρεις τι να σκεφτείς
 • Νομίζω ότι έχει να κάνει πολύ με το πώς το σκέφτεσαι.
 • Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ηρεμήσεις και να σταματήσεις να φοβάσαι.
 • Ούτως ή άλλως, έχει συμβεί σε εκατομμύρια γυναίκες πριν από σένα
 • Το απολαμβάνω. Απολαμβάνω το πόσο διαφορετικό είναι. Απολαμβάνω τη σκέψη του μωρού. Το μόνο που δεν απολαμβάνω είναι που έχω μεγαλώσει τόσο πολύ σωματικά
 • Απήλαυσα κάθε στιγμή που ήμουν έγκυος και έζησα μια εκπληκτική εμπειρία με τον τοκετό

Ανησυχίες για τη γέννα

Μια ανησυχία που έχουν πολλές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη είναι το πόσο επίπονος θα είναι ο τοκετός και η γέννα και πώς θα τα καταφέρουν. Είναι δύσκολο να φανταστείτε τι είναι η σύσπαση και κανείς δεν μπορεί να σας το περιγράψει – παρόλο που πολλοί θα προσπαθήσουν. Παρόλα αυτά, αντικειμενικές πληροφορίες για τις επιλογές που έχετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ότι έχετε τον έλεγχο.

Σκεφτείτε το είδος του τοκετού και της γέννας που θα θέλατε να έχετε. Συζητήστε το και με τον σύντροφό σας ή κάποιον κοντινό σας, ειδικότερα στον άνθρωπο που θα είναι μαζί σας κατά τη γέννα. Να θυμάστε ότι και αυτοί μπορεί να έχουν άγχος. Μαζί μπορείτε να βρείτε τρόπους για να τα καταφέρετε.

Ανησυχίες για ανωμαλίες του εμβρύου

Κάποια στιγμή όλοι ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ανωμαλία με το μωρό τους. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ότι το να μιλάνε για αυτό σε άλλους, τους βοηθάει να τα βγάλουν πέρα. Άλλοι προτιμούν να μην σκέφτονται την πιθανότητα ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να ανησυχούν γιατί είναι πεπεισμένες ότι εάν κάτι πάει στραβά, θα είναι δικό τους το φταίξιμο. Ενώ μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να γεννήσετε ένα υγιές μωρό, δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τελείως το ρίσκο. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αποτραπούν, είτε γιατί οι αιτίες δεν είναι γνωστές είτε γιατί δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε.

Μπορείτε να ησυχάσετε, μαθαίνοντας ότι το 97% των μωρών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι φυσιολογικά, παρόλο που ορισμένα έχουν σημάδια γέννας ή κάποια άλλα έχουν άλλες παραλλαγές. Το 1% των μωρών που γεννιούνται με ανωμαλίες οι οποίες μπορούν να διορθωθούν εν μέρει ή ολοκληρωτικά. Παρόλα αυτά, το 2% θα υποφέρει από κάποιες πιο σοβαρές αναπηρίες. Η εντατική φροντίδα πριν τη γέννα και η στενή παρακολούθηση κατά τον τοκετό βοηθάει για να γίνει κάποια ενέργεια έγκαιρα εάν χρειαστεί.

Εάν είστε ιδιαίτερα ανήσυχη, λόγω του ότι κάποιος στην οικογένειά σας έχει κάποια αναπηρία, ή επειδή κάποιος που ξέρετε είχε δύσκολη γέννα, ή απλά επειδή έχετε πολύ άγχος, συζητήστε το με τον γιατρό σας το συντομότερο. Αυτοί θα μπορούν να σας καθησυχάσουν ή να σας προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες για εξετάσεις που μπορούν να γίνουν κατά την εγκυμοσύνη.

 • Θέλω να ξέρω ότι όλα είναι εντάξει.
 • Νομίζω ότι αυτό βρίσκεται πάντα στο υποσυνείδητο μου – δεν ξέρεις εάν όλα είναι εντάξει.
 • Είναι μια ανησυχία που είναι πάντα εκεί.
 • Κατά καιρούς νιώθω ένοχη.
 • Δεν είναι μόνο η ανησυχία του τι κάνεις και εάν θα βλάψει το μωρό.
 • Υπάρχουν φορές που νιώθω ότι δεν έχω σκεφτεί το μωρό, και ότι δεν έχω νοιαστεί αρκετά.
 • Όφειλα να το αγαπώ περισσότερο

Ζευγάρια

Είναι σίγουρο ότι η εγκυμοσύνη θα φέρει πολλές και μεγάλες αλλαγές στην σχέση ενός ζευγαριού, ειδικά εάν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό. Για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι πιο εύκολο, ενώ άλλοι δυσκολεύονται από τις αλλαγές. Όλοι είναι διαφορετικοί. Είναι πολύ συνηθισμένο για τα ζευγάρια να τσακώνονται κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και αν ανυπομονούν για την εγκυμοσύνη. Κάποιοι από αυτούς τους τσακωμούς μπορεί να μην έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη, αλλά κάποιοι μπορεί να προκαλούνται από τον έναν ή τον άλλον σύντροφο που ανησυχεί για το μέλλον και το πώς θα τα καταφέρει. Το πιο σημαντικό, ίσως, πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι κατά την εγκυμοσύνη υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι για τις δυσκολίες μεταξύ σας και επίσης λόγοι για να νιώθετε πιο κοντά και πιο αγαπημένοι ο ένας με τον άλλον.

Θα πρέπει να συζητήσετε μεταξύ σας το πώς θα τα καταφέρετε με τον τοκετό και εάν ο σύντροφός θα είναι εκεί μαζί σας.Πολλοί πατεράδες θέλουν να είναι παρόντες στη γέννα του παιδιού τους.

 • Έχετε ένα δεσμό μεταξύ σας.
 • Είναι κάτι που ανήκει και στους δυο.
 • Κάποιες φορές μας φέρνει κοντά και άλλες μας χωρίζει.
 • Όταν μάθαμε για το μωρό, ήμασταν στα άκρα.
 • Τσακωνόμασταν μεταξύ μας πολύ.
 • Τότε, καλυτέρεψαν τα πράγματα.
 • Θέλαμε πολύ ο ένας τον άλλον και ανυπομονούσαμε για το μωρό που θα έρθει.
 • Υπάρχουν καλές και κακές μέρες

Σέξ και Εγκυμοσύνη

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν πρέπει να κάνουν σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει κάποιος σωματικός λόγος γιατί να μη συνεχίσετε να έχετε σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, εάν το επιθυμείτε. Το μωρό δεν βλάπτεται, καθώς το πέος δεν μπορεί να εισχωρήσει πέρα από τον κόλπο. Οι μυς της τραχήλου και η βάση της βλέννης, είναι ειδικά διαμορφωμένα κατά την εγκυμοσύνη ώστε να σφραγίζουν τελείως τη μήτρα. Σε αργότερα στάδια της εγκυμοσύνης, ένας οργασμός ή ακόμα και η ίδια η σεξουαλική επαφή μπορούν να αποτρέψουν τις συσπάσεις (γνωστές και ως οι συσπάσεις του Μπράξτον Χίκς). Θα νιώσετε τους μυς της μήτρας σας να σκληραίνουν. Δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε καθώς αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εάν σας κάνει να νιώθετε άβολα, δοκιμάστε τις τεχνικές χαλάρωσης ή ξαπλώστε ήρεμα μέχρι να σταματήσουν οι συσπάσεις.

Εάν είχατε κάποια αποβολή στο παρελθόν, ζητήστε από τον γιατρό σας συμβουλή. Θα σας συμβουλέψει να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή εάν είχατε παρατεταμένη αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη και αφού θα έχουν σπάσει τα νερά σας, καθώς αυτό συνιστά κίνδυνο μόλυνσης για το μωρό.

Παρόλο που το σεξ είναι ασφαλές για τα περισσότερα ζευγάρια, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο. Πιθανότατα να πρέπει να βρείτε διαφορετικές στάσεις. Αυτός είναι καιρός για αλλαγές αλλά και για πειραματισμούς. Ο άνδρας από πάνω μπορεί να είναι άβολο για την γυναίκα κατά τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης, όχι απλά για το μωρό αλλά και για την ευαισθησία του στήθους σας. Θα είναι επίσης άβολα εάν το πέος του άνδρα εισχωρήσει πολύ βαθιά. Για αυτό, θα ήταν καλύτερα να ξαπλώσετε στο πλάι, είτε κοιτώντας είτε έχοντας γυρισμένη την πλάτη σας στον άνδρα. Πολλά ζευγάρια βρίσκουν ότι η στάση όπου η γυναίκα βρίσκεται από πάνω είναι η πιο βολική.

Ορισμένα ζευγάρια βρίσκουν την σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη πολύ απολαυστική, ενώ άλλα ζευγάρια νιώθουν ότι δεν θέλουν να κάνουν έρωτα και προτιμούν να βρουν άλλους τρόπους να είναι αγαπημένοι ή να εκφράσουν την αγάπη τους. Είναι σημαντικό να το συζητήσετε μεταξύ σας.

Οικογένεια και φίλοι

Κατά κάποιον τρόπο, η εγκυμοσύνη είναι κάτι πολύ προσωπικό, που έχει να κάνει με εσάς και τον σύντροφό σας, αλλά θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι γύρω σας που επίσης ενδιαφέρονται και ανησυχούν για το μωρό σας – γονείς, αδέλφια και φίλοι. Οι άνθρωποι μπορεί να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια με διάφορους τρόπους και πιθανότατα να χαρείτε με το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξή τους. Εάν είναι έτσι, μπορεί να βοηθήσει τους πάντες εάν τους εξηγήσετε ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε και κάποια πράγματα που προτιμάτε να κάνετε μόνη σας.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι ούσα έγκυος, γίνεστε αποδέκτης πολλών συμβουλών και ίσως και κάποιας κριτικής. Ορισμένες φορές, οι συμβουλές είναι χρήσιμες, άλλες φορές όχι. Ορισμένες φορές, η κριτική μπορεί να σας πληγώνει. Το σημαντικό είναι να αποφασίσετε εσείς τι είναι σημαντικό για σας. Ούτως ή άλλως, δική σας είναι η εγκυμοσύνη και το μωρό.

 • Έχεις την αίσθηση ότι σε φροντίζουν.
 • Όχι μόνο από τον σύζυγό σου, τους γονείς σου, και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τους φίλους και γενικότερα από όλους.
 • Είναι εκεί και σε στηρίζουν.
 • Πολλές φορές νιώθεις ότι σε πνίγουν, αλλά είναι ωραία η αίσθηση
 • Έχουμε έρθει πιο κοντά.
 • Συχνά καθόμαστε και μιλάμε με την μητέρα μου και μου λέει για τον καιρό που ήμουν μικρή
 • Δεν είναι καλό να ακούς τους άλλους.
 • Σου λένε μόνο τι έχει συμβεί σε αυτούς.
 • Σου λένε και τα κακά, όχι μόνο τα καλά

Εργασία

Εάν απολαμβάνετε τη δουλειά σας και την παρέα των συνεργατών σας, μπορεί να έχετε ανάμικτα συναισθήματα όταν θα έρθει ο καιρός να πάρετε την άδεια εγκυμοσύνης σας. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε σωστά αυτές τις εβδομάδες κάνοντας τα πράγματα που θέλετε στον δικό σας ρυθμό. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να κάνετε καινούργιους φίλους. Μπορεί να γνωρίσετε άλλες μητέρες στα μαθήματα γέννας ή να γνωρίσετε κόσμο που μένει κοντά σας, τώρα που έχετε περισσότερο χρόνο για κουβέντα.

Μπορεί να έχετε αποφασίσει ότι θα περάσετε κάποιο καιρό στο σπίτι με το μωρό σας ή να επιστρέψετε στην δουλειά, σύντομα μετά τη γέννα είτε για μερική είτε ολική απασχόληση. Εάν σκέφτεστε ή έχετε αποφασίσει ότι θα επιστρέψετε στη δουλειά, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε, αρκετό καιρό πριν, ποιος θα προσέχει το μωρό σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε ικανοποιητική βοήθεια και θα σας πάρει κάποιο χρόνο. Η απόφαση που θα πάρετε για την φροντίδα του μωρού σας θα εξαρτάται από το εισόδημά σας και τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή σας. Μπορεί να είστε τυχερή και να έχετε έναν συγγενή που προτίθεται να σας βοηθήσει. Λίγοι νηπιακοί σταθμοί αναλαμβάνουν μωρά και οι τιμές είναι συνήθως πολύ υψηλές. Μπορεί επίσης να θέλετε να σκεφτείτε την οργάνωση της φροντίδας των μωρών στο σπίτι, είτε μόνη σας είτε με άλλους γονείς. Η φροντίδα στο σπίτι πρέπει να σας ικανοποιεί και το άτομο που θα επιλέξετε να είναι έμπειρο και εκπαιδευμένο στη φροντίδα μωρών.

Βγάζοντάς τα πέρα μόνη σας

Εάν είστε έγκυος και μόνη σας, είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και που μπορούν να σας προσφέρουν στήριξη. Η επίλυση προβλημάτων είτε προσωπικών είτε ιατρικών, είναι συνήθως δύσκολη όταν είστε μόνη σας, και είναι καλύτερο να βρείτε κάποιον να μιλήσετε από το να αφήσετε τα πράγματα να σας επηρεάσουν ψυχολογικά. Ίσως σας βοηθήσει να γνωρίσετε άλλες μητέρες που έχουν περάσει την εγκυμοσύνη μόνες τους. Μην νιώθετε ότι επειδή δεν έχετε σύντροφο θα πρέπει να πηγαίνετε μόνη σας στα μαθήματα γέννας και να περάσετε τον τοκετό μόνη σας. Έχετε δικαίωμα να σας συνοδεύσει κάποιος που θα επιλέξετε – μια φίλη, η αδελφή σας ή και η μητέρα σας. Σκεφτείτε το πώς θα τα καταφέρετε μετά τη γέννα. Θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας για να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν; Εάν δεν υπάρχει κάποιος να σας στηρίξει, ίσως σας βοηθήσει να μιλήσετε με κάποιον κοινωνικό λειτουργό. Το νοσοκομείο ή ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ή να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

 • Εάν σκέφτεστε την έκτρωση ή την υιοθεσία, θα πρέπει να το συζητήσετε με κάποιον κοινωνικό λειτουργό.
 • Ο πατέρας έφυγε. Στην αρχή ήθελε το μωρό αλλά όταν άρχισαν να δυσκολεύουν τα πράγματα δεν του άρεσε και έφυγε.
 • Η μητέρα μου, όμως, ερχόταν στα μαθήματα γέννας μαζί μου και ήξερε τι γινόταν
 • Συζήτησα με τον κοινωνικό λειτουργό του νοσοκομείου για την κατάσταση και μου έδωσε συμβουλές για το πώς να τα βγάλω πέρα μόνη μου

Κακοποίηση

Μια στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν κάποιο είδος κακοποίησης στη ζωή τους. Αυτή η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική ή ψυχολογική. Το 30% αυτής της κακοποίησης ξεκινά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ η προϋπάρχουσα κακοποίηση μπορεί να χειροτερέψει κατά την εγκυμοσύνη ή μετά την γέννα. Δεν πρέπει να ανέχεστε την κακοποίηση. Είναι επικίνδυνη για την δική σας υγεία και την υγεία του μωρού σας πριν και μετά τη γέννα.

Μπορείτε να μιλήσετε με εχεμύθεια στον γιατρό σας. Εάν επιθυμείτε, αυτός θα σας βοηθήσει να κάνετε κάποιες ενέργειες για να σταματήσετε να δέχεστε την κακοποίηση και να καταφύγετε σε άσυλο.

Πένθος

Ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου μπορεί να αναποδογυρίσει τον κόσμο σας και είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα καταφέρετε εάν είστε έγκυος ή έχετε μόλις γεννήσει.

Εάν πενθείτε, η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν περνώντας χρόνο μαζί σας. Μια αγκαλιά μπορεί να εκφράσει αγάπη και στήριξη όταν τα λόγια δεν είναι αρκετά.

Η θλίψη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα αλλά μια αλληλουχία συναισθημάτων, τα οποία θα κάνετε καιρό να ξεπεράσετε και δεν θα πρέπει να βιαστείτε. Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή συμβουλή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Απώλεια συντρόφου

Εάν πεθάνει ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τη γέννα, θα νιώσετε συναισθηματικά μουδιασμένη. Δεν υπάρχει παρόμοιος χαμός. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί, απλά μαθαίνετε να ζείτε με αυτό. Μην φοβάστε να στραφείτε προς την οικογένεια σας και τους φίλους σας. Εάν είχατε κανονίσει ο σύντροφός σας να είναι μαζί σας κατά την γέννα, θα πρέπει να σκεφτείτε για το ποιος άλλος θα είναι μαζί σας. Προσπαθήστε να διαλέξετε κάποιον που σας ξέρει πολύ καλά.