Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV) είναι ένα από τα συχνότερα αίτια σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού. Μερικοί τύποι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μερικοί προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα (μεμονωμένες ή πολλαπλές βλάβες που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες).

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η υψηλού κινδύνου λοίμωξη από HPV μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλοιώσεις στο τραχηλικό επίχρισμα του τεστ-ΠΑΠ και να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού ή του πέους.

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μαλακές, υγρές βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν λοίμωξη από HPV στα γεννητικά όργανα χωρίς κονδυλώματα.Έχουν χρώμα ρόδινο ή καφέ και στο σχήμα θυμίζουν κουνουπίδι σε μικρογραφία.Συνηθως οφειλονται στον ιο HPV.Τα κονδυλώματα είναι πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να υπάρχει σεξουαλική επαφή. Βεβαίως είναι δυνατό να μεταδοθούν σε σεξουαλικό μας σύντροφο από τη στιγμή που τα έχει παρουσιάσει ο ένας από τους δύο.Η θεραπεια αναλογα με τον τυπο ειναι ειτε καυτηριασμος ειτε χρηση ειδικων αλοιφων.

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά και μεταδίδονται κατά τη στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει ήδη μολυνθεί. Είναι συχνότερα στις γυναίκες και μπορεί να βρίσκονται στο αιδοίο, μέσα στον κόλπο, στο στόμιο του τραχήλου της μήτρας ή στον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να εντοπίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό.Εάν έχετε κονδυλώματα, αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις ή χρησιμοποιήστε προφυλακτικό, γιατί μπορεί να μεταδοθούν

Η διάγνωση γίνεται με επισκόπηση της ζημιάς από γυναικολόγο. Στις γυναίκες πρέπει επιπλέον να εξετάζεται ο τράχηλος και να λαμβάνεται τραχηλικό επίχρισμα (τεστ-ΠΑΠ), το οποίο μπορεί να δείξει παθολογικά κύτταρα ή/ και λοίμωξη από HPV. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν θα αναπτυχθούν ή θα υποχωρήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας για τα γεννητικά κονδυλώματα.

Τι είναι ο ιός των κονδυλωμάτων;

Τα γεννητικά κονδυλώματα ήταν γνωστά στον ιατρικό κόσμο ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη. Η λέξη «κονδύλωμα», που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, σήμαινε «στρογγυλό έπαρμα πλησίον του πρωκτού», γεγονός που φανερώνει ότι τα κονδυλώματα ακόμη και τότε θεωρούνταν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή.

Έχουν ανευρεθεί περίπου 150 τύποι του ιού από τους οποίους οι 40 προκαλούν βλάβες στα γεννητικά όργανα.

Αυτοί κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες με βάση την επικινδυνότητά τους.

  • Χαμηλού κινδύνου
  • Ενδιάμεσου κινδύνου
  • Υψηλού κινδύνου
  • Τύποι αβέβαιης έκβασης
  • Ο ιός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας (CIN) και κακοήθειας.

Ο ιός μπορεί να προσβάλει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Τι συμπτώματα θα έχω αν προσβληθώ από τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο του ιού με τον οποίο μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή. Οι δύο κύριες βλάβες που δημιουργούνται από τον ιό είναι τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία διαχωρίζονται σε επίπεδα και οξυτενή.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι στρογγυλά μορφώματα που εξέχουν από τον ιστό πάνω στον οποίο αναπτύσσονται και είναι εύκολο να διαγνωστούν με το κολποσκόπιο αλλά ακόμη και με γυμνό μάτι. Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τύπους του ιού που είναι χαμηλού κινδύνου.

Τα επίπεδα κονδυλώματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και η αναγνώρισή τους γίνεται μετά από κολποσκόπηση με τη χρήση ειδικού υγρού (οξεϊκό οξύ). Τα επίπεδα κονδυλώματα προκαλούνται από υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού και σχετίζονται με την τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μόλυνση από τον ιό HPV δεν οδηγεί πάντοτε τη γυναίκα στο γυναικολογικό ιατρείο, γιατί στην περίπτωση των οξυτενών κονδυλωμάτων η βλάβη είναι πάντοτε εμφανής αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα επίπεδα κονδυλώματα.

Εάν έχετε κονδυλώματα, αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις ή χρησιμοποιήστε προφυλακτικό, γιατί μπορεί να μεταδοθούν. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για θεραπεία.

Σε ποιες περιοχές μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα;

Τα οξυτενή κονδυλώματα αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του γεννητικού συστήματος και ιδιαίτερα όπου υπάρχει τραυματισμός, όπως για παράδειγμα μετά από τη σεξουαλική πράξη. Επίσης, μπορούν να παρατηρηθούν στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Τι είναι η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN);

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε μεταβολές στη μορφολογία των φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας οι οποίες έχουν, άλλου βαθμού ανάλογα με το στάδιο τους, τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Το κάθε στάδιο καθορίζεται από την έκταση της βλάβης καθώς και από τη μορφολογία των κυττάρων όπως αυτά παρατηρούνται στο μικροσκόπιο.Η εξέταση που μας προσανατολίζει ώστε να κάνουμε έναν πιο λεπτομερή έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής είναι το γνωστό τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται οποιεσδήποτε αλλαγές στην μορφή των κυττάρων του τραχήλου. Για να διευκρινίσουμε την αιτία αυτών των αλλαγών είναι απαραίτητη η κολποσκόπηση και η μελέτη στο μικροσκόπιο τμημάτων ιστού που λαμβάνονται κατά τη διάρκειά της.

Έχω κονδυλώματα. Μπορώ να μάθω από ποιον τύπο του ιού έχω προσβληθεί;

Πλέον αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Μέσω μοριακών διαδικασιών μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των στελεχών του ιού ώστε να γνωρίζετε από ποιον τύπο έχετε προσβληθεί.

Υπάρχει θεραπεία για τα κονδυλώμα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από HPV. Η μέθοδος που προτιμάμε σήμερα για την αντιμετώπιση των βλαβών είναι η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου. Είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε το τμήμα του τραχήλου που έχει προσβληθεί. Στη συνέχεια, αποστέλλουμε το δείγμα στο εργαστήριο ώστε να διευκρινιστεί πλήρως η έκταση της βλάβης.

Είναι απαραίτητο βέβαια στην περίπτωση που έχετε κονδυλώματα, ακόμη και εάν έχετε προβεί σε κάποια θεραπευτική πράξη για την αφαίρεσή τους, να ελέγχεστε τακτικά από τον γυναικολόγο σας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα της υποτροπής της βλάβης, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του ιού από τον οποίο έχετε προσβληθεί, η συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού σας, το αν καπνίζετε, το αν πάσχετε από άλλα νοσήματα που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού κ.α.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: