Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Τι είναι η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα;

Βιοψία μαστού (core biopsy) είναι η λήψη ιστού από ένα ύποπτο ογκίδιο ή όγκο του μαστού. Γίνεται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία. Λέγεται διαδερμική γιατί γίνεται χωρίς χειρουργική τομή, με ειδική κόπτουσα βελόνα βιοψίας, κατευθυνόμενη μέσω υπερήχου.

Πώς γίνεται η βιοψία με κόπτουσα βελόνα;

Η βελόνα αυτή εισάγεται στο κέντρο της ύποπτης περιοχής, αφαιρώντας πολύ μικρά τμήματα ιστού από το κέντρο της βλάβης, γι αυτό και η διαδικασία αυτή λέγεται βιοψία του πυρήνα (core biopsy). Τα τμήματα αυτά εξετάζονται ως κανονική ιστολογική βιοψία και όχι ως κυτταρολογική εξέταση. Έτσι οι ασθενείς δεν υποβάλλονται αρχικά σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής βιοψίας. Μας βοηθάει να ξέρουμε τη διάγνωση και να τη συζητήσουμε με τις ασθενείς μας πριν από οποιαδήποτε θεραπεία.

Σε πόσες μέρες βγαίνει το αποτέλεσμα;

Η ιστολογική εξέταση της βιοψίας μαστού ολοκληρώνεται σε 3 ημέρες και η ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς για το αποτέλεσμα της βιοψίας από τον θεράποντα ιατρό.

Πόσο αξιόπιστη είναι η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα;

Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για ένα μόρφωμα. Δεν χαρακτηρίζει ένα μόρφωμα μόνο ως καλόηθες ή κακόηθες, αλλά περιγράφει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προκειμένου να το αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος καθώς, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι μόνο 4%.

Η βιοψία μαστού είναι μία απλή, ανώδυνη και αξιόπιστη διαδικασία, γίνεται από έμπειρο γιατρό και απόλυτα εξοικειωμένο με την τεχνική. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της εξέτασης θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπερήχου.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται πάντα υπέρηχος υψηλής ευκρίνειας για τον εντοπισμό ενός μορφώματος και την καθοδήγηση της βελόνας βιοψίας στον μαστό. Οι συνεργαζόμενοι παθολογοανατόμοι είναι οι εμπειρότεροι και πλέον εξειδικευμένοι στις παθήσεις του μαστού.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: