Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, κατά την οποία o ιστός που υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης ,εκεί όπου δεν θα έπρεπε να αναπτυχθεί . Η πάθηση παρουσιάζεται κυρίως στην πυελική κοιλότητα, πάνω ή κάτω από τις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, στα σπλάχνα ή την ουροδόχοκύστη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση συναντάται στους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος

Αν και είναι μια καλοήθης πάθηση δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις γυναίκες τα οποία εμφανίζονται με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: έντονος πόνος στην περιοχή της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου ,δυσπαρεύνεια ακανόνιστη αιμορραγία της μήτρας, παρατεταμένη έμμηνος ρύση, κόπωση, ναυτία, δυσουρία, γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

O πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι τόσο έντονος, ώστε να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μιας γυναίκας, τόσο ως προς τις σχέσεις της όσο και ως προς την επαγγελματική της απόδοση. Άλλες γυναίκες όμως δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ενδομητρίωσης μέχρι τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν.

Οι δύο πιο κοινές απεικονιστικές εξετάσεις για την διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία(MRI).Ο μόνος τρόπος όμως για νa γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση και σε ποιο βαθμό, είναι η λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να προσδιορίσουν πώς και πότε μπορούν να μείνουν έγκυοι ή αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

H θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορει περιλαμβάνει και συμπληρωματική θεραπεία μετά τη λαπαροσκόπηση με διακοπή της περιόδου για χρονικό διάστημα, από 3 έως6 μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης.
Οι γυναίκες με ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο, σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης ,η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση τηςφυσιολογικής ανατομίας της πυέλου για να επιτρέψει στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες να λειτουργήσουν καλύτερα.
Η Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλων ενδομητριωμάτων μπορεί επίσης να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμότητας, ωστόσο υπάρχει ένα όριο ως προς το πόσο μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται και να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Όταν το ενδομήτριο αναπτυχθεί σε διαφορετικά μέρη του σώματος της γυναίκας όπως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, εξωτερική επιφάνεια μήτρας, τράχηλος της μήτρας, αιδοίο, τότε μιλάμε για ενδομητρίωση.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται με λαπαροσκόπηση. Η ενδομητριώση μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ορμονικά φάρμακα είτε με χειρουργική λαπαροσκοπική επέμβαση.