Τι είναι η ενδομητρίωση

Ο βλενογόνος ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Αν το ενδομήτριο αναπτυχθεί σε διαφορετικά μέρη του σώματος της γυναίκας όπως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, εξωτερική επιφάνεια μήτρας, τράχηλος της μήτρας, αιδοίο, τότε μιλάμε για ενδομητρίωση.

Συγκεκριμένα αν οι ενδομητριακές εστίες βρεθούν επάνω στην επιφάνεια της ωοθήκης μπορεί το αίμα να διεισδύσει στην κοιλότητα ενός ωοθηλακίου και να σχηματιστεί μια ενδομητριακή ή «σοκολατοειδής κύστη». Οι σοκολατοειδής κύστη είναι μια πάθηση με πόνους κατά την διάρκεια της περιόδου, πόνο σε συγκεκριμένες στάσεις στην ερωτική επαφή, μειωμένη γονιμότητα. Όταν η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε άλλο όργανο όπως ουροδόχο κύστη ή στο έντερο τότε η γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα και ενοχλήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Μερικές όμως γυναίκες δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Δυσκολεύονται όμως στο να μείνουν έγκυες όταν αυτό αποφασιστεί από το ζευγάρι.

Πως αντιμενωπίζεται η ενδομητρίωση

Η ενδομητριώση αντιμετωπίζεται είτε με ορμονικά φάρμακα είτε με χειρουργική επέμβαση. Τα φάρμακα συνήθως χορηγούνται για 3-6 μήνες χωρίς κάποια διακοπή με σκοπό την παροδική κατάργηση της περιόδου. Αν και τα ορμονικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά την ενδομητρίωση με την χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλα για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες αφού καταργούν την περίοδο άρα και την ωορρηξία.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με λαπαροσκοπική μέθοδο, με μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα και αφαιρούνται ή καταστρέφονται όλες οι εμφανείς εστίες και κύστεις της ενδομητρίωσης. Ο πόνος είναι ελάχιστος και ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα μετεγχειρητικών συμφώσεων. Έτσι ελέγχονται και τα υπόλοιπα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας με καλή πρόγνωση για μελλοντική εγκυμοσύνη και το οποίο μπορεί σύντομα να αποφασίσει.

Η βεβαίωση ότι πράγματι μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση δεν είναι ένα απλό υπερηχογράφημα αλλά με λαπαροσκόπηση που βεβαιώνει την ύπαρξη της ενδομητρίωσης και συγχρόνως την αφαιρεί.

© 2021 Chandakas Clinic. Powered by κατασκευή ιστοσελίδων